Пандемията от коронавирус може да е започнала поради продажбата на заразени с Covid-19 кучета-миещи мечки в китайския град Ухан. До този извод са стигнали изследователи след анализ на генетичните данни, събрани на пазара на живи храни.

Анализ на генните последователности, публикувани от китайския екип в научната база данни Gisaid, показа, че някои от Covid-позитивните проби са богати на ДНК на миещи мечки. В допълнение, следи от ДНК, принадлежащи на други бозайници, включително цибетки, също присъстваха в Covid-положителни проби.

Учените отбелязват, че подобно откритие не доказва, че енотовидни кучета или други животни, заразени с Covid, са причинили пандемията, пише The Guardian. Те обаче смятат, че тази теория става все по-вероятна. Експертите представиха заключенията си пред група експерти в Световната здравна организация.

„Данните допълнително сочат към пазарен произход“, каза еволюционният биолог на Scripps Research, професор Кристиан Андерсен, пред Science.

На свой ред вирусологът и старши ръководител на екипа в Института Франсис Крик в Лондон д-р Джонатан Стой каза, че откриването на енотовидни кучета, заразени с коронавирус, засилва вероятността селскостопанските животни да са важна връзка в поредицата от събития, довели до пандемията.

„Това обаче не опровергава теорията за лабораторното изтичане: това ще изисква доказателство, че такива животни са били заразени преди пристигането им и излагането им на пазара за морски дарове Juanan, което може никога да не е възможно“, добави той.

Превод: GlasNews

САЩ: Пандемията от COVID-19 е заради изтичане на информация от китайска лаборатория