Нова ера в изследването на космоса е на път да изгрее, тъй като първите астронавти ще се върнат на Луната в близко бъдеще, последвано от пилотирани мисии до Марс. Затова учените продължават да изучават как космическата среда може да повлияе на здравето на астронавтите. 

В ново проучване, публикувано в списание Science Advances, учените разглеждат как безтегловността може да повлияе на Т-клетките. Те са вид бели кръвни клетки, наречени лимфоцити, и играят важна роля в борбата с болестите. Учените смятат, че имунната система на астронавтите може да пострада заради влиянието на микрогравитацията.

Новото изследване е проведено не в космоса, а на Земята, като в него са участвали 8 здрави хора, пише Space. За експеримента учените създадоха водно легло, което кара тялото да мисли, че е в нулева гравитация. Изследователите направиха кръвни тестове на участниците на различни интервали по време на триседмичното проучване. Също така подобен анализ беше извършен седмица след края на експеримента.

Учените разбраха какво представляват Т-клетките по отношение на генната експресия или просто кои гени са активни и кои неактивни. Най-силните промени в клетките са настъпили 2 седмици след началото на експеримента.

Както показа проучването, клетките са се променили по такъв начин, че стават подобни на тези, които никога не са се сблъсквали с вируси и инфекции. Това поведение на клетките може да има много негативни последици за човешката имунна система. Тоест, клетките станаха по-малко способни да се борят с болестите.

космонавтицял екран
Учените смятат, че имунната система на астронавтите може да пострада поради влиянието на микрогравитацията Снимка: NASA

В същото време, както се оказа, след 21 дни клетките се адаптираха към безтегловност и се върнаха в почти напълно първоначалното си състояние. Въпреки това, при някои участници седмица след края на изследването отново са открити същите промени, причинени от безтегловността.

Промените в Т-клетките правят имунната система на астронавтите по-малко способна да се бори с болестта, казват учените, и тези промени може да продължат дори след завръщането им на Земята.

Учените смятат, че в очакване на дългосрочни космически мисии е необходимо да се разбере как да се противодейства на негативните промени в имунната система на астронавтите. Затова подобни изследвания ще продължат.

Припомняме ви, че НАСА ще изпрати пилотирана мисия до Луната в края на 2025 г., а до края на 30-те години ще изпрати същата мисия до Марс.

Превод: GlasNews