Експерти от болница Mount Sinai в Ню Йорк са разбрали как да определят кой от пациентите е изложен на риск от ранна смърт от COVID-19. Отбелязва се, че това може да се установи с помощта на промени, настъпващи по време на електрическата активност на сърцето.

По-специално, този биомаркер е лесен за измерване, което ви позволява да знаете за риска от смърт няколко дни преди това.

Поради огромния брой пациенти с COVID-19 в медицинските институции в САЩ, често е трудно за лекарите да решат къде да насочат най-добре своите усилия и ресурси на медицинско заведение.

В тази връзка експерти от Mount Sinai обърнаха внимание на факта, че отделните биомаркери на кръвта ни позволяват да оценим състоянието на заразените с коронавирусна инфекция. Получаването и обработката на анализите обаче изисква известно време, което много често тежко болни пациенти с COVID-19 просто нямат.

Следователно, новият биомаркер се измерва с помощта на електрокардиограма. Да се установи рискът от смърт с нейна помощ е възможно поне 2 дни предварително.

Лекарите са изследвали медицинските досиета на 140 пациенти, заразени с коронавирус, и са забелязали, че с намаляване на QRS вълната състоянието се влошава в почти 74% от случаите. Тези критерии се наричат ​​LoQRS. С тяхна помощ ще бъде възможно да се разделят болните на различни групи, като се вземе предвид рискът от влошаване на тяхното състояние.