През май 1960 г. Чили преживя това, което днес се смята за най-мощното земетресение в историята. То беше наречено Голямото чилийско земетресение и магнитудът му беше 9,5. Донесе много разрушения и отне хиляди човешки животи. Но могат ли земетресенията да бъдат още по-силни? На този въпрос отговарят учени в статия за изданието Live Science.

Според геолога Уенди Бохон вероятността от по-мощни земетресения съществува, но е много малка. За да се случи земетресение с магнитуд над 9,5 по Рихтер, е необходим много дълбок и дълъг пробив в земната кора.

„Няма много места на Земята, където могат да се случат земетресения с магнитуд 9,5 и най-вероятно това е върха на най-мощните земетресения по скала от 10. Много е малко вероятно земетресение с магнитуд 10 да се появи на планетата“, казва Бохон.

Според учените магнитудът е мярка за количеството енергия, отделена по време на земетресение, и зависи от общата площ на разлома в земната кора. И тази област зависи от това колко дълбок е разломът и колко е дълъг.

Най-дълбоките разломи се намират в зоните на субдукция, където една тектонична плоча се сблъсква с друга. Въпреки че понякога земетресенията могат да се появят до 800 километра под повърхността, повечето дълбоки земетресения не са много забележими. Тези трусове, които се образуват на дълбочина от няколко десетки километра, са най-опасни за хората.

Според Хайди Хюстън от Университета на Южна Калифорния най-разрушителните земетресения се случват в наклонени разломи в зоните на субдукция. Размерът на такъв разлом е решаващият фактор за това колко силно ще бъде едно земетресение.

Според Хайди Хюстън от Университета на Южна Калифорния най-разрушителните земетресения се случват в наклонени разломи в зоните на субдукция. Размерът на такъв разлом е решаващият фактор за това колко силно ще бъде едно земетресение. 



Снимка: Live Science

Според учените разликата между земетресение с магнитуд 8 и земетресение с магнитуд 9 по отношение на освободената енергия е много по-голяма от разликата между земетресение с магнитуд 5 и земетресение с магнитуд 6. За да се увеличи магнитудът на земетресение от 9,5 до 9,6 точки, е необходима много по-голяма площ на разрушаване на разлома, отколкото да се увеличи магнитудът от 5,5 до 5,6 точки.

Следователно земетресението с магнитуд 9,5 е повече от два пъти по-силно от следващото най-голямо земетресение в историята, наречено Голямото земетресение в Аляска. Той беше с магнитуд 9,2 и се случи през 1964 г.

"Разбира се, теоретично на Земята може да се случи земетресение с магнитуд 10. Това може да се случи в резултат на сблъсък с огромен астероид. Някои учени смятат, че ударът на астероида, който е убил динозаврите преди 66 милиона години, е причинил земетресение с магнитуд 10 или може би повече. Разбира се, в далечното минало на Земята най-вероятно е имало такива събития, но шансовете сега да се случи земетресение над 9 по Рихтер са много малки", казва Хюстън.

Миналата година учените установиха, че преди 3800 години в Чили е станало най-мощното от древните земетресения, което се потвърждава от геоложки данни, и е с магнитуд 9,5. Фокус вече писа за това събитие.

"Но високият магнитуд невинаги означава, че това земетресение наистина ще бъде най-смъртоносното и разрушително. Има примери за земетресения от 8 и 7 бала, които отнеха живота на стотици хиляди хора, докато голямото земетресение в Чили отне живота от няколко хиляди души“, казва Бохон.

Превод: GlasNews