За две седмици на Слънцето се появи втора гигантска коронална дупка, която е 20 пъти по-голяма от нашата планета. Поток от плазма избяга от тази дупка със скорост от 2,8 милиона км и още в петък, 31 март, вечерта или в събота, 1 април, сутринта ще достигне Земята.

Припомняме, миналата седмица огромен плазмен поток избяга от същата гигантска коронална дупка, която достигна Земята в петък, 24 март, и това доведе до появата на най-силната геомагнитна буря за последните 6 години. В резултат на това събитие, както понякога се случва, радиокомуникациите бяха прекъснати за известно време, но най-важното е, че полярното сияние се измести много по-на юг, отколкото обикновено изглежда. Нещо подобно прогнозират учените и този път.

Най-мощната геомагнитна буря от 6 г. покри Земята, има неочаквани последствия ВИДЕО

Слънце, коронална дупкацял екран
Поток от плазма изригна от тази огромна коронална дупка миналата седмица Снимка: NASA

Но новата коронална дупка, за разлика от своя предшественик, се намира по-близо до екватора на Слънцето, пише Futurism. По принцип такива подаръци най-често се случват по-близо до полюсите на нашата звезда. Учените смятат, че слънчевите частици, които достигат до Земята, няма да причинят много вреда. Възникналата не много силна геомагнитна буря, в резултат на взаимодействието на слънчевите частици със земната атмосфера, ще доведе до появата на цветни полярни сияния.

Слънце, коронална дупкацял екран
Снимка: NASA

Факт е, че според прогнозите на учените по-голямата част от плазмения поток ще заобиколи Земята и такава силна геомагнитна буря, каквато беше миналата седмица, няма да възникне. Според Даниел Вершарен от Лондонския университетски колеж тази коронална дупка е от особен научен интерес поради местоположението си на Слънцето.

Според астрономите короналните дупки започват да се появяват по-често по-близо до екватора на Слънцето, когато нашата звезда постепенно се доближава до пика на своята активност по време на 11-годишния слънчев цикъл. От короналните дупки на повърхността на Слънцето е по-лесно за плазмените потоци да избягат с голяма скорост в космоса. И ако в този момент Земята е на пътя на такъв поток, тогава със сигурност ще се появи геомагнитна буря. Според Вершарен този път не трябва да очакваме толкова ярки полярни сияния и те няма да са толкова далеч от полярните области на Земята.

Слънце, коронална дупкаСнимка: NASAцял екран

Ученият обяснява, че много силната геомагнитна буря миналата седмица не е резултат само от освобождаването на плазма от коронална дупка. В същото време плазмените потоци също избягаха от слънчевите петна и всички тези слънчеви частици се втурнаха към нашата планета.

"Не мисля, че си струва да се притеснявате твърде много. Ако внезапно се случи, че Слънцето също има изхвърляне на коронална маса през следващите дни, тогава може да се появи много силна геомагнитна буря. Но е много трудно да се предвиди", казва Вершарен.

Превод: GlasNews