Откриването на първите посивели коси може да бъде малко ужасяващо за някои.

Въпреки че побеляването със сигурност не е повод за притеснение, това е просто напомняне, че всички остаряваме и – в един момент – това ще започне да се вижда.

Но какво ще стане, ако можем да спрем или да обърнем процеса на посивяване?

Учените смятат, че са открили причината, поради която косата ни губи цвета си с напредване на възрастта.

Съвсем ново проучване установи, че стволовите клетки могат да „заседнат“ и следователно да не могат да поддържат цвета на косата с възрастта.

Някои стволови клетки имат способността да се движат между отделенията за растеж в космените фоликули – но с напредване на възрастта те вече не могат да се движат, което означава, че косата става сива.
Проведено от Grossman School of Medicine на Нюйоркския университет, изследването се фокусира върху клетки в кожата на мишки, които се срещат и при хора. Тези клетки се наричат меланоцитни стволови клетки (McSC).

По време на нормалния растеж на косата, тези клетки непрекъснато се движат напред-назад, докато пътуват между отделенията на развиващия се космен фоликул, а вътре в тези отделения е мястото, където McSC са изложени на сигналите, които влияят на зрелостта.

Констатациите показват, че докато косата старее, пада и след това расте отново, все по-голям брой McSCs се забиват в отделението за стволови клетки, наречено изпъкналост на космения фоликул.

След това те не узряват и не могат да се върнат обратно до първоначалното си местоположение в отделението, където биха били подтикнати да се регенерират в пигментни клетки (известен още като цвят).

Ако това изследване е толкова успешно при хора, колкото е при мишки, тогава това може да означава, че учените току-що са открили потенциален начин да предотвратят побеляването на косата.

Водещият изследовател на изследването Qi Sun, постдокторант в NYU Langone Health в Ню Йорк, каза: „Нашето проучване допълва основното ни разбиране за това как стволовите клетки на меланоцитите работят за оцветяване на косата. Новооткритите механизми повишават възможността същото фиксирано позициониране на меланоцитни стволови клетки да съществува при хората.“

Превод: GlasNews.bg