От началото на пандемията учените смятат, че постковидният синдром, или „дълъг“ ковид, е резултат от реакцията на имунната система към COVID-19. Сега изследователите смятат, че COVID-19 няма нищо общо с това.

Постковидният синдром е слабо разбрано състояние, което е придружено от хронична умора, мозъчна мъгла, безсъние, болка в гърдите и други симптоми дълго след заболяването.

Сега проучване в Обединеното кралство предполага, че постковидният синдром може да не е свързан с вируса SARS-CoV-2. Вместо това по този начин тялото може да реагира на активирането на латентни вируси в нас.

"Дългият ковид се среща при един на всеки 10 случая на COVID-19, но все още не разбираме какво точно го причинява. Има няколко теории, включително предположението, че състоянието може да е причинено от възпалителен имунен отговор на COVID-19, който дълго остава в тялото и причинява претоварване на имунната система. Вторият вариант предполага, че виновникът за „дългия ковид“ може да е реактивирането на латентни вируси, като човешкия цитомегаловирус или вируса на Епщайн-Бар (херпесен вирус – бел.ред. .)", - казва докторът на медицинските науки Лаура Ривино, старши преподавател в Училището по клетъчна и молекулярна медицина, Бристолски университет, пише PainNews.

В своето проучване Ривино и нейният екип анализираха кръвни проби от 63 пациенти с леки, умерени или тежки симптоми, които бяха хоспитализирани преди ваксините да станат налични.

Резултатите от проучването, публикувано в списанието eLife, показват, че пациенти с тежки симптоми на COVID-19 са имали значителна Т-лимфоцитна дисфункция след три месеца. Тялото ги произвежда, за да се бори с бактериите и вирусите.

Анализът показа, че по време на „дългия ковид“ не е имало увеличение на броя на имунните клетки, насочени към SARS-CoV-2. Но по този начин се появиха Т-клетки, насочени към цитомегаловирус, често срещан вирус, който обикновено е безвреден, но може да остане в тялото за цял живот след боледуване. Такива данни предполагат, че продължителното активиране на Т-клетките, което се случва три месеца след тежко протичане на covid, може да не е причинено от вируса SARS-CoV-2, а от чужди латентни вируси, които са били реактивирани.

"Трябва да се направят по-големи проучвания с повече пациенти, включително тези, които са били ваксинирани. Разбирането на ситуацията ще ни помогне да изберем терапии за това изтощително състояние", каза Ривино.

Засега добрата новина е, че след 12 месеца нивата на Т-клетките при пациенти с тежки симптоми на ковид бяха същите като тези при пациенти с леки до умерени симптоми.

Превод: GlasNews