Неидентифицираните летящи обекти представляват потенциална заплаха за националната сигурност и трябва да бъдат разследвани, заключиха членове на Камарата на представителите на САЩ. На 17 май там се проведоха изслушвания с участието на военноморско разузнаване, запис на предаването беше публикуван в конгреса YouTube.

САЩ разсекретяват тайните за НЛО

За последно конгресмените проведоха публични изслушвания по тази тема преди 50 години, отбелязва CNN. През 70-те години на миналия век САЩ затвориха проекта Blue Book, който се опита да подреди подобни случаи и да ги каталогизира.

Оказа се обаче, че днес парламентът е по-загрижен, че НЛО не са извънземни цивилизации, а Китай или Русия, използващи нови технологии в Космоса и въздушното пространство на САЩ. Демократът Андре Карсън, председател на комисията, която проведе изслушването, каза, че "стигмата", която дълго време пречеше на качествения анализ на разузнаването, трябва да бъде премахната от темата за НЛО.

"Пилотите избягваха да дават показания, за да не им се смеят, а ако се е обсъждало, се е обсъждало зад кулисите. Днес всичко е различно, заплахата е реална и трябва да бъде елиминирана", каза той.

През 2017 г. правителството на САЩ поднови програмата за наблюдение на НЛО, която сега се нарича група за идентификация и контрол на въздушни обекти. Според Карсън изслушването трябва да я „изведе от сянка“.

"Днешната публика, и особено нашите военни и цивилни авиатори, трябва да бъдат убедени, че културата се е променила. Че тези, които съобщават за НЛО, ще бъдат третирани като свидетели, а не като чудаци", добави той.

Заместник-директорът на военноморското разузнаване Скот Брей публично демонстрира някои от констатациите пред конгресмените. В един от видеоклиповете можете да видите мигащи триъгълници в небето край брега чрез очила за нощно виждане.

Той каза, че разузнаването ги е наблюдавало много пъти в продължение на няколко години, но не може да даде точно обяснение. В същото време Брей отбеляза, че всички констатации на разузнаването трябва да бъдат класифицирани, така че враждебните към Съединените щати страни да не ги използват.

CNN нарече резултата от изслушванията двупартиен консенсус в Камарата на представителите, че НЛО трябва да се приемат сериозно, а не просто да се отхвърлят като научна фантастика.