Всяка планета в Слънчевата система бе видима в нощното небе в сряда, което се смята от експертите като рядко астрономическо събитие.

Венера, Меркурий, Сатурн, Юпитер и Марс могат да се видят в този ред в северното полукълбо с просто око, започвайки от югозападния хоризонт и движейки се на изток.

Уран, разположен между Марс и Юпитер, и Нептун, който е между Сатурн и Юпитер, могат да се видят с бинокъл или телескоп до края на годината.

Всичките осем планети се появиха само на 1,5 градуса една от друга в сряда вечерта и трябваше да достигнат съвпад - най-близката им точка - в четвъртък се очаква това се случи в 21:00 ч.

Планетите могат да бъдат забелязани ниско на запад, като най-ясната гледка се очаква да бъде около 30 минути след залез слънце, като Венера изчезва около 40 минути по-късно, всеки ден до края на годината.

Джанлука Маси, астроном от проекта "Виртуален телескоп" в Италия, заяви пред Newsweek: "Тези нощи можем да видим всички планети от нашата Слънчева система с един поглед, скоро след залез слънце. Случва се от време на време, но винаги е грандиозна гледка."

Меркурий е най-трудната за виждане планета без увеличение, тъй като седи в светла част на небето. Въпреки това, тя може да бъде забелязана близо до много по-ярката Венера.

Останалите планети се подреждат на изток, като Юпитер изглежда по-ярък от всички звезди и е разположен високо в южното небе.

Не се очакваше Юпитер да бъде видим около полунощ. Въпреки това, Марс трябваше да бъде видим цяла нощ, след като се издигна на изток точно преди залез слънце в сряда, и ще изглежда червен и по-ярък от повечето звезди.

Сатурн, втората по големина планета, ще има златист цвят, когато се появи на югозапад, след като тъмнината пада всеки ден до 2023 г. Той ще залезе около 20:00 ч. в сряда, докато Луната се очаква да се появи като полумесец между Юпитер и Сатурн.

Последният път, когато всички планети бяха видими в небето едновременно, беше през юни.

Всичките пет планети, видими с невъоръжено око, са подредени в небето в същия последователен ред, в който физически обикалят около Слънцето - Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн - подравняване, което не се е случвало от 18 години.

Друго значимо събитие за астрономите е метеорният поток Quadrantids, който се очаква да достигне своя връх около 3 януари и е известен с това, че произвежда сини метеори, пътуващи на 40 км (25 мили) секунда и от време на време ярки огнени топки.

Снимка: adventtr / Getty Images