Шведската слънчева система в момента се състои от над 60 обекта, разположени на 26 места в цялата страна. Авичи Арена е нещо повече от най-голямата сферична сграда в света. Той е и центърът на най-големия в света умален модел на нашата слънчева система. Той се простира на север отвъд Арктическия кръг, чак до Кируна, най-северният град на Швеция.

Докато се разхождате из Стокхолм, столицата на Швеция, е трудно да не забележите гигантската бяла топка, официално известна като "Avichi Arena". Това е спортна и концертна зала, построена през 1989 г. и първоначално наречена Globen ("Глобус"). Преди две години беше преименувана на известния шведски DJ Avicii. Авичи Арена е с диаметър 110 метра и височина 86 метра, което я прави най-голямата сферична сграда в света.

Авичи Аренацял екран
"Авичи Арена" Снимка: Wikipedia

Но това кълбо е и центърът на най-големия в света умален модел на нашата слънчева система, пише Big Think. Тоест тази топка символизира Слънцето, а из Стокхолм, предградията и отдалечените части на Швеция са разпръснати модели на планети, комети и други небесни тела, които са най-близките ни съседи. Всичко това е създадено в мащаб 1:20 милиона.

Слънчева система, Швецияцял екран
Карта на шведската слънчева система Снимка: Big Think

Краят на тази слънчева система се намира в най-северния град на Швеция, наречен Кируна, и е представен под формата на таблет, който символизира дъговата ударна вълна. Това е ръбът на хелиосферата, където слънчевият вятър среща междузвездните частици. Тоест това е границата на цялата реална слънчева система. Таблетът се намира на разстояние 950 км от модела на Земята, което показва колко обширен е нашият регион на космоса.

Слънчева система, Швецияцял екран
Карта на шведската слънчева система Снимка: Big Think

Планетата Меркурий се намира на 2,9 км от модела на Земята, близо до Стокхолмския градски музей и има диаметър не повече от 25 см. Венера се намира до Кралския технологичен институт и тази сфера има диаметър 62 см и се намира на 5,5 км от земното кълбо.

Меркурий, Венера, Марс, Швецияцял екран
Модели на Меркурий, Венера и Марс в Швеция Снимка: Big Think

Самата Земя се намира в Шведския музей по естествена история, на 7,6 км от Авичи Арена. Това е сфера с диаметър 65 см. В музея се съхранява и модел на Луната, с диаметър 18 см. Макет на Марс с диаметър 35 см се намира на разстояние 11,6 км от Слънцето “ в стокхолмското предградие Дандерид.

земя, планета, швецияцял екран
Земен модел в Швеция Снимка: Big Think

За да покаже колко далеч са планетите от земния тип от газовите и ледените гиганти в реалната слънчева система, модел на Юпитер е разположен на летище Стокхолм-Арланда, на 40 км от „Земята“.

Единствената планета, която няма модел в Швеция, е Сатурн. Тази планета е представена под формата на цветна леха с диаметър 6 метра, където щяха да изобразят купола, изобразяващ Сатурн, но нямаше достатъчно пари. Символът на Сатурн се намира в град Упсала, на 73 км от символа на Слънцето.

Моделът, символизиращ Уран, с диаметър 2,6 метра, се намира в град Левстабрук, на 124 км от модела на Земята. Макет на Нептун с диаметър 2,5 м се намира в крайбрежния град Седерхамн, на 229 км от земното кълбо.

Уран, Швецияцял екран
Модел на планетата Уран в Швеция Снимка: Big Think

Въпреки че Плутон официално не е планета, той е включен в модела на слънчевата система в Швеция. Моделът на тази планета джудже (само 12 см в диаметър), заедно с най-големия спътник на Плутон Харон, се намира на 300 км от "Слънцето". И такъв известен транснептунов обект като Седна (диаметър 10 см) се намира на разстояние 912 км от "Земята".

Концепцията за шведската слънчева система се ражда в края на 90-те години. Първоначално замислена като Стокхолмска слънчева система с планети не по-далеч от Юпитер, идеята скоро беше възприета от училища, научни институции и други организации от други региони. Шведската слънчева система в момента се състои от над 60 обекта, разположени на 26 места в Швеция.

Превод: GlasNews