Преди две седмици американски учени обявиха истински научен пробив. Факт е, че по време на експеримента те успяха да получат повече енергия в резултат на термоядрен синтез, отколкото изразходваха за поддържане на самата термоядрена реакция. Но някои учени смятат подобно откритие за закъсняло, а също и потенциално опасно, пише Futurism.

„Свещеният Граал“ на енергията

Припомняме, учени от Ливърморската национална лаборатория Лорънс, САЩ, създадоха технология за ядрен синтез, която е потенциален източник на почти безкрайна чиста енергия. Стремежът да се получи повече по време на термоядрена реакция, отколкото се изразходва за нейното поддържане, отдавна е основната цел на изследователите. И сега са постигнали това, което искат.

Огромен пробив: Създадоха технология за ядрен синтез

термоядрен реакторцял екран
Снимка: The Guardian

Въпреки че количеството освободена енергия не надвишава значително количеството енергия, изразходвано за термоядрен синтез, все пак много физици нарекоха този научен пробив „Свещения Граал“ на термоядрената енергия и важна стъпка към практическото производство на електроенергия в термоядрени електроцентрали.

Термоядрената реакция или термоядреният синтез (синтез, тъй като по време на реакцията не се случва деленето на атомите, както в ядрените реактори, а тяхното сливане, което води до освобождаване на енергия), се счита за бъдещето на енергията, тъй като ще осигури почти неограничена и чиста енергия. Между другото, такава реакция се случва във всички звезди, поради което те могат да съществуват.

Появата на термоядрена електроцентрала ще трябва да чака много дълго време

Но не всички физици подкрепят твърдението, че този научен пробив е нещо специално, което може да промени нашия свят. По-точно може, но може би не за добро. Експертите смятат, че това постижение на американските физици е твърде незначително, а освен това е направено твърде късно. И това откритие може да доведе до още по-смъртоносни ядрени оръжия.

Според Марк Дизендорф от Университета на Нов Южен Уелс, Австралия, учените няма да могат да постигнат необходимото количество енергия, освободена по време на термоядрена реакция, за да захранят света още дълго време.

Слънцетоцял екран
Снимка: Forbes

Ученият смята, че ще минат поне 25 години, преди да бъде създаден работещ термоядрен реактор, който ще произвежда стотици пъти повече енергия, отколкото консумира. Но дотогава Дизендорф вярва, че светът вече ще разполага с достатъчно безопасна и чиста възобновяема енергия, по-специално слънчева и вятърна енергия.

"Една истинска термоядрена електроцентрала едва ли ще започне да работи преди моите внуци да станат на 70 години. Не забравяйте, че такъв научен пробив беше постигнат само повече от 60 години след началото на първите подобни експерименти. И освен това милиарди долари бяха похарчени за него“, казва Краг.

Струва си да се отбележи, че Министерството на енергетиката на САЩ е по-оптимистично и смята, че първата термоядрена електроцентрала ще бъде построена в началото на следващото десетилетие.

енергия
 
Снимка: Science Alert

Опасна термоядрена реакция

Според Дизендорф твърдението, че синтезът е безопасен и чист процес, е неправилно. Наистина, в подобен реактор, където американските учени проведоха своя експеримент, могат да се произвеждат неутрони, които могат да се използват за създаване на ядрени взривни елементи като плутоний-239, уран-235 и уран-233. Тоест термоядрен реактор може да се използва за производство на суровини за ядрени бомби.

„Тези реактори също така ще могат да произвеждат тритий, форма на тежък водород, който се използва за увеличаване на мощността на ядрена експлозия, което прави ядрените бомби по-малки и по-лесни за използване в бойна глава на ракета“, казва Дизендорф.

Подобно твърдение не е неоснователно, тъй като Ливърморската национална лаборатория Лорънс, основана през 1952 г. в отговор на опита на атомна бомба на СССР, отдавна работи върху изследванията на ядрените оръжия.

Засега учените не са стигнали до консенсус дали научният пробив на американските физици е начинът за получаване на чиста енергия в близко бъдеще. Някои експерти казват, че термоядрената енергия едва ли ще спаси човечеството от бързо задаващата се климатична криза.

Превод: GlasNews