Много хора пият охладени напитки в горещините, но има и такива, които пият горещ чай. 

Лятото на 2023 г. е един от най-горещите подобни сезони през последните години. Когато температурата на въздуха стане непоносимо висока, много хора се опитват да избягат от жегата с помощта на охладени напитки. В същото време в някои азиатски страни местните жители пият горещ чай независимо от сезона. Например в традиционната китайска медицина се смята, че някои видове чай могат да ви предпазят от топлина. Колко вярно е това, пише Live Science.

Според Питър Макнотън от Кралския колеж в Лондон, горещите напитки наистина могат да помогнат на човешкото тяло да се охлади. Въпреки че изглежда напълно нелогично, но такива напитки допринасят за понижаване на телесната температура.

„Разбира се, ако напитката е с температура, по-висока от телесната, тя първоначално става още по-гореща. Но хората, като топлокръвни същества, се адаптират да поддържат постоянна телесна температура. Горещите напитки активират рецептор в нашите нерви, наречен TRPV1, което казва на тялото ни, че трябва да се охлади. Така хората започват да се потят", казва Макнотън.

Топлите напитки наистина могат да помогнат на тялото на човек да се охлади / Снимка: Freepik

Според учения отделянето на пот помага на човек да оцелее дори при най-високите температури. Ако наблизо духа слаб вятър или сте близо до вентилатор, тогава тази пот ще се премахне и тялото ще понесе по-лесно жегата. Ако влажността в стаята или на улицата е твърде висока, тогава отделянето на пот не допринася толкова добре за понижаване на телесната температура.

Според изследвания горещите напитки помагат на хората да се охладят поне за известно време. В същото време, ако има висока влажност или ако човек трябва да носи много дрехи в жегата, тогава студените напитки все още ще бъдат по-ефективни в този случай.

Според Макнотън горещите напитки поддържат достатъчно течност в тялото, за да може човек да се поти. При нормални условия тялото може бързо да компенсира горещ чай или студен коктейл, но не може да компенсира липсата на течности. Във всеки случай трябва да приемате достатъчно количество течности.

Превод: GlasNews.bg