Човешкият мозък е сложна структура и учените непрекъснато търсят начини да подобрят работата му. Този път изследователите се съсредоточиха върху изучаването на храни, които могат да защитят паметта ни с напредване на възрастта.

Това проучване е продължило 20 години и в него са участвали общо почти 28 000 мъже. На всеки четири години учените провеждаха контролни тестове - участващите били разпитани за диетата си, а също така тествали паметта и умствените си способности.

По време на контролните тестове хората също трябвало да отговорят на редица въпроси. Например:

Имате ли повече проблеми от обикновено да запомните кратък списък (артикули, покупки)?

Имате ли повече проблеми от обикновено, докато си припомняте групов разговор или телевизионна програма?

По-късно изследователите анализираха данните и ги обединиха. Оказа се, че участниците в проучването, които ядат около шест порции плодове и зеленчуци на ден, са с 34% по-малко склонни да изпитват затруднения в мисленето с възрастта. Нещо повече, изследователите откриха, че яденето на повече плодове и зеленчуци на средна възраст е пряко свързано с подобреното когнитивно здраве на мъжете по-късно в живота. Освен това ефектът се запазва дори ако диетата се промени с течение на времето и хората консумират по-малко плодове и зеленчуци.

Любопитно е, че учените откриха и връзка между редовната консумация на портокалов сок и 47% намаление на риска от развитие на проблеми с паметта с възрастта.

Изследователите също така вярват, че горските плодове, оранжевите и червени зеленчуци и листните зеленчуци могат да предпазят от загуба на паметта в по-късен живот. Според съавтора на изследването д-р Changzheng Yuan, основното предимство на това изследване е неговият мащаб - учените успяха да проследят голяма група мъже в продължение на две десетилетия, което направи възможно получаването на убедителни резултати.

Учените смятат, че откритията им предоставят допълнителни доказателства, че изборът на диета в по-млада възраст играе важна роля за здравето на нашия мозък. Изследователите обаче отбелязват, че са открили само връзка, но не са открили нейната причина.

Превод: GlasNews