Четири пъти по-висока сметка за ток получи Природонаучният музей в Пловдив. През зимата на 2020 г. институцията е плащала средно между 3500 и 3800 лв. месечно. За декември 2021 г. са изненадани със сумата от 16 000 лева. И въпреки че музеят е един от най-бързо развиващите се в страната с много добра посещаемост, от ръководството чувстват сериозни финансови затруднения.    

"С прихода, който генерираме, средно около 14 000 лв. месечно, няма да успеем да покрием разходите за издръжка", заяви пред GlasNews.bg директорът на Природонаучния музей гл. ас. д-р Огнян Тодоров.

Той обясни, че живата експозиция е тази, която привлича най-много посетители. Именно тя обаче е свързана и с най-голям финансов ресурс за издръжка - осветление, отопление, разходи за храна на животните и техническо оборудване. Ако музеят не успее да си плати тока и електрозахранването спре, ще загуби животни за стотици хиляди левове.

„Все пак аз съм сигурен, че Община Пловдив няма да позволи това да се случи, тъй като през последните години категорично заявява своето намерение и желание да развива това направление. Но съм силно притеснен за работата на останалите музеи в страната. Има такива, при които посещаемостта е доста по-ниска и положението е сериозно”, заяви Тодоров, който е и зам.-председател на сдружение „Български музеи”.

За да не затварят музеи, сдружението предприема инициатива с искане държавният стандарт да бъде повишен от 5 на 50 процента. В тази връзка в момента се подготвя и подписка от служители в цялата страна. "Призивът към властта е да обърнат още внимание на областта на културата, защото ние сме не само културна, а сме и една образователна институция”, посочи той.

Другият голям проблем според Тодоров е, че ако не се намери трайно решение за преодоляване на финансовите затруднения, ще се получи и отлив на кадри. И ще е невъзможно за директорите на институтите да намерят кадърни служители, с които да продължат работния процес.

"Основният проблем са ниските заплати на хората от културния сектор от сорта на 780 лв. Това е изключително обидно за всички специалисти в този сектор и води до демотивация. Няма перспектива. Аз съм изправена пред избор - да правя това, което обичам, да се развивам като млад човек в културна институция или... реалността, която не го позволява!", казва Яна Георгиева, която от две години е уредник на зала Планетариум.

"Призивът ми е към всички мои колеги да дадат гласност на този проблем, ако искат наистина да се развиват. Нека дадат гласност в телевизии и медии за трудностите, които срещат", допълва тя.

Светлозава Казанджиева, уредник връзки с обществеността, пък се надява призивът им да бъде чут. "Властта да се замисли върху бюджета, който е изготвила, и да направи така, че стандартът за всички музеи в страната да се повиши с 50 процента", апелира тя.