Земята се затопля безмилостно, доказателство за което са множество фактори, включително рекордни температури, интензивни горещи вълни и масивни горски пожари. Освен това учените вече обявиха, че нашата планета е преминала от ерата на „глобалното затопляне“ в ерата на „глобалното кипене“, пише Science Alert.

Но сега учените са открили друго последствие от изменението на климата, което преди е убягнало от вниманието им. Земята се затопля и това е факт, но не става въпрос само за атмосферата и океаните, самата почва на нашата планета също се затопля. Учените смятат, че това води до още по-силно нагряване на почвата по цялата планета – заедно с неясни, но много зловещи „последици за обитателите на повърхността“.

Изследователите смятат, че този аспект е силно подценен - ​​фокусирайки се върху повишаването на температурата на въздуха и водата, ние не забелязваме заплахата от горещи вълни под краката си. Като цяло температурата на почвата е получила малко внимание в изследванията на антропогенния климат. Това отчасти се дължи на сложността на измерванията.

Учените обявяват началото на ерата на "глобалното кипене" на планетата

В ново проучване обаче група учени от Германия коригират тази грешка, те са събрали данни за температурата на почвата от широк кръг източници. Учените са използвали индикатори от метеорологични станции за наблюдение, сателити за дистанционно наблюдение, моделиране на земната система и набор от данни за повторен анализ ERA5-Land.

Екипът използва индекса TX7d, предназначен да измерва интензивността на екстремната топлина чрез осредняване на дневните максимални температури през най-горещата седмица от годината. Изследователите изчисляват този горен индекс за горните 10 сантиметра почва и въздух на височина до 2 метра над повърхността. Общо 118 метеорологични станции в цяла Европа са участвали между 1996 г. и 2021 г.

Резултатите показват, че две трети от тези места са имали по-силна тенденция към екстремни температури в почвата, отколкото във въздуха над нея. Според съавтора на изследването Алмуден Гарсия-Гарсия, изследовател по дистанционно наблюдение в Центъра за изследване на околната среда Хелмхолц (UFZ), това означава, че екстремната топлина се развива много по-бързо в почвата, отколкото във въздуха.

Трябва да се отбележи, че регионалните различия в това явление са открити в цяла Европа: екстремните горещини бързо стават по-интензивни в Централна Европа, а именно в Германия, Италия и южна Франция. Работата на учените показва, че в тези райони интензивността на екстремната топлина се увеличава с 0,7 градуса по Целзий на десетилетие по-бързо в почвата, отколкото във въздуха на повърхността.

Изследователите също така са разгледали честотата на екстремните температури на почвата, както и тяхната интензивност, използвайки друг индекс - TX90p - който отчита процента на дните в месеца, когато дневната максимална температура надвишава даден статистически праг. Резултатите показват, че броят на дните с екстремни горещини в почвата се увеличава два пъти по-бързо, отколкото във въздуха.

Предполага се, че това е свързано най-вече с почвената влага, която от своя страна силно зависи от земното покритие. По този начин се смята, че човешките практики за използване на земята могат само да влошат ситуацията. Авторите на изследването смятат, че последиците от напредването на екстремната топлина в почвата в сравнение с топлината във въздуха могат да имат катастрофални последици за климата на Земята.

Превод: GlasNews.bg Снимка: Flickr