Директорът на РЗИ–София д-р Данчо Пенчев допусна, че всяка една от новите мерки за борба с коронавируса, наложени в национален мащаб, може да бъде отменена или частично удължена.

Той не изключва сегашните строги мерки да бъдат с по-дълъг срок, но това най-вече зависело от развитието на пандемията и от товакакъв ще бъде ефектът на мерките.

Официално: Кои обекти затварят в страната от 22 март? ЗАПОВЕД

"В момента мерките, които са наложени, обхващат много сектори. Имахме разговор с представители на Асоциацията на заведенията – притеснени са и са в правото си, но няма как да кажа конкретна дата. Ние все пак дадохме прозорец за всички бизнеси да се подготвят за това затваряне", настоя д-р Пенчев пред Нова тв.

Той подчерта, че въвеждането на по-строгите мерки първо е предложено от РЗИ – София, като до тях се е стигнало, след като случаите на положителни за коронавирус рязко са се увеличили през март.

"Всяка една мярка се въвежда за определен период от време и от нея се очаква определен ефект. За съжаление това, което казах като цифри, в хода на епидемиологичните проучвания информацията, която получихме, и дифузното разпространение, тази комплексност от фактори ни принудиха да въведем такива мерки. В рамките на тези 10 дни ние очакваме поне да задържим цифрата на положителните и да ограничим броя на хоспитализираните", обясни директорът на РЗИ.

По думите му е доста притеснителен процентът и ръстът на смъртността в България на 100 000 души население.

"Това, което забелязваме и отчитаме, е, че самата смъртност е в резултат на доста комплексни фактори. Личното ми мнение е, че в годините назад се пропусна превенцията и контрола на хроничните незаразни заболявания – диабет, артериална хипертония", коментира той.

Според него хората са неглижирали отношението към профилактичните прегледи, които трябва да се провеждат редовно.

Д-р Пенчев е на мнение, че засилените съпътстващи заболявания са дали картбланш на вируса да покаже своята сила.

"Лечебната система лекува хора, които са заболели. Здравето е отговорност на всеки. Ако не водите един  здравословен начин на живот, търсите лечение вече при постигнато заболяване. В периодите, когато трябваше да се правят тези прегледи, много хора ги неглижираха. За съжаление именно тези съпътстващи заболявания водят до високата смъртност", посочи още той.