Представиха анализът на здравното обслужване на населението в условията на пандемия. В края на май министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров възложи на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) да извърши анализ на дейностите, свързани със здравното обслужване в периода от 1 март 2020 г. до 31 май 2021 г., в контекста на епидемията, причинена от ковид.

Доц. Христо Хинков посочи, че България е на едно от челните места по смъртност, като няма уникален фактор, който да ни поставя на първо място, а става въпрос за комплекс от фактори. Първият от тях е факторът възраст.

Имаме сериозни проблеми с коефициентите на смъртност. Ако този коефициент за ЕС е 10,2, то за България е 15,5, бе казано на пресконференцията.

Стана ясно още, че България е държавата с най-висок стандартизиран коефициент на смъртност – водещи сме по болести на кръвообръщението, както и при смърт от мозъчно-съдови болести и тази тенденция е в сила в последните 15 години.

По отношение на концепцията за предотвратимата смъртност, която при определени действия може да се намали смъртността, България заема едно от последните места.

Продължителността на живота е друг показател, тя леко се е повишила през годините, но през 2020 година намалява 1,5 години средната продължителност на живота. България е с 6 години по-малък показател отколкото ЕС и на последно място в ЕС по очаквана продължителност на живота за последните 7 години.

Смъртността в Перник и Видин по време на пандемията е била много по-висока отколкото в другите области.  Тепърва ще се анализира защо това се случва.

166 050 души общо са починали от коронавирус. 78% от всички починали са между 60 и 89 години, това е и рисковата група. Според доц. Хинков България е на 21 място в Европа по заболяемост. Пред нас се нареждат страни като Чехия, Словакия и Словения. По отношение на смъртността страната е на трето място.

Всеки трети хоспитализиран за периода е бил заразен с COVID-19. Най-много заразени и хоспитализирани са регистрирани в София, Бургас и Варна.