За разлика от кето режима, при който се ограничава приемът на въглехидрати до минимум дневно, карнивор диетата цели нула въглехидрати на ден. Яде се само месо, риба, яйца и някои животински продукти. Изключват се всички други групи храни - включително зеленчуци, плодове, зърнени, бобови култури, ядки и семена.

Карнивор диетата може да се похвали със загуба на тегло, регулиране нивата на кръвната захар, подобряване на настроението.

Въпреки ползите, консумацията единствено на месо и животински продукти има своята негативна страна. 

Когато консумираме въглехидрати, тялото ни ги превръща в глюкоза, която е източник на енергия. Но, ако не се натоварваме физически редовно, за да изгорим приетите въглехидрати, те се натрупват в тялото ни под формата на мазнини. При редуциране или пълната липса на въглехидратен прием, организмът ни започва да използва натрупаните мазнини като резервен източник на енергия. Хората, които не консумират въглехидрати, са склонни да се чувстват по-добре, тъй като при тях липсват необичайните колебания в нивата на кръвна захар, но е възможно да изпитват и "липса на сили" при липса на натрупани мастни депа или при екстремно физическо натоварване, когато тялото има нужда от бърза енергия.

Въглехидратите по своята същност са първоизточник на енергия за тялото и не всички са лоши (нездравословни). Най-добрите въглехидрати са тези, които се срещат в природата в чист вид, т. е. непреработени или нерафинирани. Някои от тях са:

1. Плодове - ябълки, ананас, ягоди;
2. Зеленчуци - моркови, сладки картофи, цвекло;
3. Пълнозърнести храни - киноа, елда.

Фибрите са несмилаеми въглехидрати, които благоприятстват здравето на храносмилателния тракт и насърчават перисталтиката. Те влизат в състава само на растителните продукти. Освен това фибрите са изключително важни за правилния баланс на бактериите в червата. Всъщност неоптималното здраве на червата може да доведе до редица проблеми и може дори да бъде свързано с рак на дебелото черво. Един от страничните ефекти на карнивор диетата е констипация (запек), която се дължи на липсата на фибри в храненето.

Месоядната (карнивор) диета е с високо съдържание на наситени мазнини, които могат да причинят повишен LDL или лош холестерол и да ви изложат на риск от сърдечни заболявания. Нещо повече, много различни видове преработени меса (например, бекон) са пълни с натрий и са свързани с определени видове рак. А диета с високо съдържание на натрий може да причини проблеми с бъбреците и високо кръвно налягане, пише puls.

При хронични заболявания и състояния като високо кръвно налягане, висок холестерол, претърпян инсулт в миналото или други сърдечно-съдови проблеми, карнивор диетата не е подходящ хранителен режим и може допълнително да навреди на здравето. При проблеми с храносмилането тази диета може да ги влоши заради консумацията на всички тези протеини и мазнини от месната храна, които отнемат много повече време за смилане.