Темпът на ваксинация се забави, трябва да се натисне газта, настоя проф. д-р Тодор Кантарджиев, който в момента е консултант по ваксинацията в Столичната община.

"Правим каквото можем. Има объркващи за хората послания. Най-важен е личният пример и личният контакт. Молбата ми към колегите лекари е да обясняват", апелира той.

Професорът обясни, че в страни, където има слабо ваксинационно покритие, бързо може да бъде отчетен ръст на новите случаи.

Кантарджиев даде пример с Русия, където, по данни на СЗО, само за миналата седмица има ръст от 31%.

"Има ли неваксинирано население, винаги може да се получат такива ниши. Голяма част от ромското население, мобилните етнически групи, не са ваксинирани у нас. Аз очаквам връщането на хора, които работят в чужбина и то от държави, където има голямо разпространение на нови варианти на вируса. Новите варианти не са толкова опасни, защото ваксините действат", каза той.

Обясни обаче, че ако човек се е имунизирал с някоя от ваксините, които се прилагат в България, няма да се зарази с британския щам.

"От "Делта" варианта може да се разболееш, но леко - с хрема. Лошото е, че ще го предадеш на някой друг. Даже няма да го усетиш - ще помислиш, че е банална инфекция, посочи експертът пред Нова тв.

Освен да се ваксинират, той препоръча хората да са спокойни, да се събират навън и да си починат психически.

"Най-много съветвам бабите и дядовците да се ваксинират, защото октомври няма да ни дават внучетата. Младите също да се ваксинират. Задължително – децата с хронични заболявания", посъветва още проф. Тодор Кантарджиев.