От цяла Европа в България се доплаща най-много за медицинските услуги. Това каза проф. д-р Генчо Начев, директор на Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Екатерина“.

„Никъде няма 40-45% доплащане, както у нас. Максимумът за доплащане е 20% и то в страни като Франция, Германия също донякъде, което е много висок процент. В Република Северна Македония се доплаща 10%. Тук доплащането е 40%, от него 10-12%, според статистика през последните години, е регламентирано“, обясни проф. Начев.

По думите му задължително трябва да има copayment, съучастие от страна на пациента. „Парите в бюджета на Касата са от хората, но те не усещат, че финансирането е от техните средства. Но, когато човек извади от джоба си, знае, че става дума за лично негови пари. Ефектите са два. Първо - контролен, той ще се замисли дали да даде тези пари, ще потърси второ и трето мнение и тогава ще ги даде. Тук няма да може да се напишат мъртви души, защото е необходимо доплащане. Вторият ефект е възпитателен, когато болният трябва да извади от джоба си пари, се замисля дали трябва да живее по-този начин, дали не е необходим по-здравословен живот, дали е необходимо предлагането на лечението“, допълни проф. Начев. Той уточни, че тези два механизма – контролен и възпитателен, са много важни, съобщи Фокус.

„Как ще се оформи съвместното плащане, е регламент. От най-скъпите пътеки може да е 2%, 3%, може да е 5%. От най-евтините пътеки, при които има най-голямо надписване, трябва да е 10%, тогава няма да се източва Касата по този начин. При всички случаи това е възможно най-доброто – съучастие на пациента“, поясни проф. Начев.

Той добави, че за доказано социално слаби пациенти може да се създаде здравен фонд, както има енергиен, чрез който се раздават помощи. „Така никой няма да остане нелекуван, този страх е излишен. Но 40% доплащане, което съществува в момента и то основно в частните болници, не се допуска никъде. Хората трябва да разберат това, че всеки, който е отишъл в болница доплаща едно или друго, регламентирано или не. Хората забравят, но имаше данни за плащане за операционната зала, това не е ли безобразие, тя да не е под наем? Трябва да се казва за какво се доплаща, защото някои консумативи не се покриват от Касата. Доплащането не трябва да е повече от 10-12% в бедна България. Целта на това съвместно плащане е да се намали доплащането, което сега е 40%“, каза още той.