За първи път в света белгийски изследователи от университета в Льовен, Белгия, успяха да идентифицират и блокират ключа, който позволява на коронавируса да атакува клетките. По този начин може да се предотврати заразяване с COVID-19.

Откритието, публикувано в "Nature Communications", поражда надежда, че може да бъде разработен антивирусен препарат, който да ликвидира вируса в случай на инфекция или високорисков контакт, съобщиха от университета.

Изследователите посочват, че въпреки кампаниите за ваксиниране, населението не е имунизирано срещу появата на нов вариант на вируса, а дългосрочната ефективност на ваксините остава под въпрос. Освен това, някои хора все още се заразяват с тежки инфекции, тъй като не съществува ефективно лечение.

Давид Алстейнс, изследовател в Института по биомолекулярни науки и технологии (LIBST) на Университета в Льовен, и неговият екип работят от две години, за да разберат механизмите, използвани от вируса за заразяване на клетката.

422 нови случая на COVID-19, процентът положителни проби - 5,6 %

Те изследвали взаимодействието между сиаловите киселини (AS) - вид захарни остатъци по повърхността на клетките, и шиповия протеин на SARS-CoV-2, за да изяснят ролята му в процеса на заразяване.

Вече беше известно, че сиаловите киселини, обграждащи клетките, улесняват вирусите при идентифицирането на техните мишени, но също така улесняват прикрепването на вируса и инфектирането на клетката.

При това проучване изследователите идентифицираха вариант на тези сиалови киселини, който взаимодейства по-силно с шиповия протеин на вируса в сравнение с други, инфорира Нова.. "Накратко, те откриха ключа, който вирусът използва, за да отвори вратата към клетките", казват от университета.

СЗО критикува фармацевтичните компании за големите печалби през пандемията

След това учените решили да примамят вируса в собствения му капан, като му попречат да се прикрепи към гостоприемника си. Изследователите успели да блокират точките на прикрепване на шиповия протеин и да потиснат всяко взаимодействие с клетъчната повърхност.

Какво означава това за бъдещето?

"Ако вирусът не може да се прикрепи към клетките, той не може да влезе в тях и умира. Така се предотвратява заразяването", разказват от университета, като подчертаха, че предимството на това откритие е, че то работи с всеки вариант на вируса, независимо от мутациите.

Предстои изследователският екип да проведе тестове върху мишки, за да приложи този блокер към вируса и да провери дали ще действа върху организма. Резултатите би трябвало да дадат възможност за разработване на антивирусно лекарство.