Имунолог разказа как ходът на заболяването се различава при ваксинирани и неваксинирани и каква е опасността от ваксинирани пациенти за другите.

Николай Крючков, имунолог от Clinical Excellence Group, сподели с медиите своето мнение, че нарастването на честотата на COVID-19, регистрирана в Русия от края на юни, разкрива, че състоянието на пациентите със и без коронавирусна ваксинация протича по различен начин.

В интервю за радио Sputnik той обясни, че при ваксинирани пациенти сериозното състояние на заболяването е изключително рядко. Крючков нарече това основната разлика в хода на заболяването преди и след ваксинацията.

Според него има много малка вероятност човек отново да се разболее сериозно и това става при не повече от 1-2% от хората.

„Ако човек се разболее след ваксинация, тогава той се разболява леко в по-голямата част от случаите“, каза експертът.
В допълнение, ваксиниран пациент, заразен с коронавирус, ще бъде опасен за другите като носител на вируса, но не за дълго. Както обясни Крючков, периодът няма да отнеме повече от три до четири дни от момента, в който човек е заразен.

"Обикновено този период продължава до една седмица" - каза имунологът. Крючков вярва, че ваксинираният пациент най-вероятно няма да знае за опасността си за другите, тъй като най-често той няма симптоми на инфекция.

Превод: GlasNews.bg