Колагенът е ключов протеин, който поддържа младостта на кожата, косата и ноктите. Но с възрастта тялото произвежда все по-малко от него, което често води до появата на бръчки и намаляване на еластичността на кожата. Тук на помощ идват колагеновите добавки, които претендират да подмладяват външния ни вид, които са подробно проучени от учените, пише Deseret News.

Едно проучване на учени установява, че приемането на добавки с колаген може да бъде полезно. Участниците в него са изпитали повишена еластичност на кожата, хидратация и дори подобрено зарастване на рани, без никакви отрицателни странични ефекти. Звучи обещаващо, но има една уловка.

Има съмнения относно достоверността на получените резултати. Например д-р Триша Пасрича посочва някои от проблемите, свързани с тези изследвания. Често им липсват убедителни, безпристрастни доказателства и понякога изследванията се финансират от същите компании, които продават продукти с колаген. Освен това няма конкретни доказателства, че тези добавки могат да предотвратят появата на бръчки.

Друг нюанс е как тялото ни обработва добавките с колаген. Когато консумираме колаген, той се разпада на аминокиселини. Това са градивните елементи за различни протеини в нашето тяло, не само за колаген. Следователно няма гаранция, че приемането на добавки с колаген директно ще повиши нивото на колаген в тялото ви, според експерти от Kendall Reagan Nutrition Center.

Най-добрите източници на колаген за вашето тяло

В допълнение към красотата и кожата, добавките с колаген могат да донесат и други ползи. Те могат да помогнат на тези, които страдат от болки в ставите, особено остеоартрит, при който ставният хрущял се разрушава с течение на времето. Друго проучване потвърждава това, но Pasricha отново поставя под въпрос надеждността на тези изследвания.

И така, ако добавките с колаген са противоречиви, какъв е правилният начин да се грижите за кожата си? Експертите препоръчват доказани методи като слънцезащитни продукти и ретиноиди. Слънцезащитният крем предпазва не само от рак на кожата, но и предотвратява преждевременното стареене. Известно е, че ретиноидите увеличават производството на колаген, премахват бръчките и текстурата на кожата.

В допълнение към лекарствата изборът на начин на живот като отказ от пушене, намаляване на замърсяването на околната среда и получаване на достатъчно сън може индиректно да поддържа колагена в кожата. Диетата е друг естествен подход за получаването му. Храните, богати на колаген, включват костен бульон, пиле, риба, яйчен белтък и разнообразие от плодове и зеленчуци като цитрусови плодове, горски плодове, чесън, листни зеленчуци, боб, кашу, домати и чушки.

Въпреки това, преди да започнете да приемате добавки с колаген, трябва да се консултирате с професионалист, за да разберете всички потенциални рискове за здравето и да вземете информирано решение.

Превод: GlasNews.bg