Ново проучване установи, че жените, които се чувстват самотни, са по-склонни да имат по-голям апетит.

Проучването на Университета на Калифорния, Лос Анджелис (UCLA), изследва 93 жени и им задава въпроси относно чувството на самота и как се справят с него. След това им бяха показани различни снимки, някои с храна, която варира между сладка и пикантна.

ЯМР сканиранията, записани по време на проучването, установиха, че областите на мозъка, свързани с глада за храна, се активират, когато се показват тези снимки. Гладът се активира специално, когато се показват снимки на сладки храни. Проучването съобщава, че частите, свързани със самоконтрола, също намаляват в активността.

Проучването се фокусира само върху жените. Ефектът от самотата върху мъжете предстои да бъде оценен.

Проучването установи, че същата група жени, които се чувстват самотни и имат по-голямо желание за сладки храни, също вече имат нездравословно хранително поведение. Жените, които са имали по-високо чувство за социална изолация, са имали по-голям шанс за по-ниско качество на диетата, по-голямо желание, неконтролирано хранене и повишени нива на проблеми с психичното здраве като тревожност и депресия.

„Изследване как мозъкът обработва самотата и как това е свързано със затлъстяването и здравните резултати не е правено“, каза Арпана Гупта, изследовател и съдиректор на Центъра за микробиома Гудман-Лускин на UCLA и старши автор на изследването, в декларация.

Гупта инициира това проучване, защото беше любопитна как модерните времена, особено след пандемията от COVID-19, влияят на психичното здраве, чувството за самота и хранителното поведение, пише Newsweek.

„Тези открития са интересни, защото предоставят доказателства за това, което интуитивно знаем“, каза Гупта. „Когато хората са сами или самотни, това влияе повече от това как се чувстват; те не докладват достатъчно какво ядат, желанието си да ядат и желанието си особено за нездравословни храни.“

Въз основа на тези открития изследователите предполагат, че холистичните интервенции между ума и тялото могат да помогнат на тези, които страдат от лоша диета и неконтролирано хранене.

„Ако имате повече апетит, вие ядете повече и може да имате повече тревожност или депресия, което може да ви накара да ядете повече“, казва Жанг, изследовател и водещ автор в изявление.

Той свързва мозъчния път, свързан с тези чувства, с „порочен кръг между нездравословно хранене и негативни психични симптоми“.

„Вместо да грабнете тази силно пристрастяваща, сладка, висококалорична храна, която жадувате, може би да се опитате да изберете здравословни храни срещу тези лоши храни“, каза Гупта.

Превод: GlasNews.bg