Много хора по света са преминали от чешмяна вода към бутилирана вода, вярвайки, че тя е по-добра за здравето им. Резултатите от ново проучване обаче поставят под съмнение това твърдение: учените са установили, че средната бутилка вода съдържа невероятно количество нанопластмаси, които причиняват рак, пише Daily Mail.

Сега екип от учени от Колумбийския университет вярва, че пиенето на бутилирана вода всъщност може да замърсява телата ни с малки парчета пластмаса. Учените се опасяват, че тази нанопластика може да се натрупа в жизненоважни органи с неизвестни последици за здравето.

Освен това количеството токсични наночастици в бутилираната вода е шокирало учените - то е 100 пъти по-голямо, отколкото се смяташе досега.

Имайте предвид, че по-ранни проучвания вече свързват нанопластиката с различни видове рак, проблеми с плодовитостта и вродени дефекти. В новото проучване екипът е тествал три популярни марки бутилирана вода и след това, използвайки лазери, е анализирал съдържащите се в тях пластмасови частици с размер до 100 нанометра.

Резултатите от лазерното сканиране показват, че средната бутилка за вода съдържа около 240 000 пластмасови частици на литър вода, в сравнение с 5,5 частици на литър в чешмяна вода.

Нанопластмасите са частици, малко по-малки от микропластмасите, които преди това се намираха в бутилираната вода. Тези частици обаче се считат за потенциално токсични, тъй като са толкова малки, че могат да навлязат в кръвните клетки и човешкия мозък.

Учените вече знаят, че микроскопичните частици съдържат фталати, химикали, които правят пластмасата по-здрава, по-гъвкава и по-издръжлива. Само излагането на фталати е причина за 100 000 преждевременни смъртни случая всяка година и това е само в САЩ. По-ранни проучвания на учени показват, че тези химикали също пречат на производството на хормони в човешкото тяло. Данните от Националния институт по здравни науки за околната среда показват връзка между фталатите и проблемите на развитието, репродуктивността, мозъка, имунитета и други здравословни проблеми.

Преди това нанопластмасите в течности и човешкото тяло бяха изключително трудни за откриване с помощта на традиционните методи, които можеха да открият само частици с размер между 5 mm и 1 микрометър. Нанопластичните частици обаче трудно достигат 1 микрометър в диаметър. Проучване от 2018 г. революционизира този въпрос, когато учените откриха около 300 микропластмасови частици в литър бутилирана вода, но тяхната работа все още беше ограничена в измерването.

В новото изследване учените са използвали нова технология, наречена микроскопия с принудително раманово разсейване, която е изобретена едва наскоро. Използвайки този последен метод, учените най-накрая успяха да "разкрият ужасната тайна" колко опасни наночастици се съдържат в бутилираната вода. Например максималната стойност, установена от учените, е 370 000 частици на литър вода, докато средно един литър бутилирана вода съдържа около 240 000 частици, което е 100 пъти повече, отколкото предполагаха учените преди.

Един от най-разпространените видове наночастици е полиетилен терефталат или PET, според съавтора на изследването, екологичния химик професор Beizhan Yan. От него се правят много бутилки, а понякога се използва и за производството на газирани и спортни напитки, както и за кетчуп и майонеза. Авторите на изследването смятат, че PET навлиза във водата по време на компресия или под въздействието на топлина, при което парчетата вероятно се отлепват.

Друга доминираща пластмасова частица, открита в бутилираната вода, е полиамидът, вид найлон. Учените смятат, че попада във водата през пластмасови филтри, използвани за пречистване на водата, преди да бъде бутилирана.

Други обичайни пластмаси включват полистирен, поливинилхлорид (PVC) и полиметилметакрилат, които се използват в различни промишлени процеси. Но най-тревожното е, че само 10% от всички открити частици са известни на изследователите днес, останалите 90% са мистерия за науката.

Превод: GlasNews.bg