Бразилските скитащи паяци от род Phoneutria, известни още като бронирани паяци или бананови паяци, са сред най-опасните и отровни животни на Земята. Изследователите многократно са ги класифицирали като паяците с най-отровните ухапвания в света и продължават да предупреждават, че тези „чудовища“ може да се крият в тропическите плодове.

Къде живеят бразилските паяци?

Представители на този вид живеят в северната част на Южна Америка и поне един вид е разпространен не само в Бразилия. Според учени от университета на Флорида, Phoneutriafera и Phoneutria nigriventer са основните видове, които се появяват в новинарски статии, тъй като често пътуват в чужбина - представители на тези два вида пътуват с бананови пратки, предизвиквайки объркване по света.

Размери на бразилския странстващ паяк

Учените отбелязват, че размерът на бразилските скитащи паяци зависи от вида, например някои от тях могат да достигнат размах на краката от 18 сантиметра. Известно е също, че представителите на тези видове са много войнствени и следователно, усещайки заплаха, е малко вероятно да се опитат да се оттеглят - паяците са по-склонни да стоят на задните си крака и да се подготвят за атака, пише IFLScience.

Последици от ухапване от бразилски скитащ паяк

В проучване от 2023 г. учените установиха, че около 4000 ухапвания от Phoneutria nigriventer се съобщават годишно само в Бразилия. Отровата на тези паяци засяга човешката нервна система, причинявайки симптоми като:

двойно виждане;
неправилен сърдечен ритъм;
продължителна болезнена ерекция.

Изследователите са открили, че тези симптоми се дължат на излагане на невротоксин PhTx3. За съжаление, ухапването на бразилския скитащ паяк може да бъде фатално за хората и да доведе до смърт само за час.

За щастие учените са разработили ефективен антидот, който е достатъчен, за да спаси човек след ухапване от тези паяци. Между другото, през 2019 г. учените откриха, че този вид е адаптирал отровата си за улавяне на гръбначни животни, а не на гущери и земноводни, което може да обясни защо отровата е толкова токсична за хората.