През 2022 г. екип от археолози откри удивителен тунел под древните руини на Тапосирис Магна, храм, разположен по египетското крайбрежие. Екип за разкопки, ръководен от Катлийн Мартинез от университета в Санто Доминго в Доминиканската република, се натъкна на масивната структура на 13 метра под земята, докато проучваше подземните проходи на храма.

Високият 2 метра тунел е умело издълбан в зашеметяващ пясъчник с дължина 1305 метра за възхищение на експертите. Експертите го нарекоха "геометрично чудо", пише ScienceAlert. Дизайнът на тунел, подобен на акведукта на тунела Евпалин от 6 век пр.н.е. д. на гръцкия остров Самос, се смята за триумф на древното инженерство.

Въпреки че тунелът Taposiris Magna е частично потопен, целта му остава неизвестна. Въпреки това Мартинез, който работи в Taposiris Magna от 2004 г., е оптимист, че тунелът може да доведе до откриването на изгубената гробница на Клеопатра VII.

По време на разкопките на храма са открити много улики, които показват, че тук може да се намира гробът на известната кралица и нейния съпруг Марк Антоний.

Озирис, Изида, гробни укрепления, гръко-римски, Марк Антоний, Средиземно море, тунел Евпалин, древни хора, археология, находка, история, Клеопатра, погребение, гробницацял екран
 
Снимка: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Основан от Птолемей II през 280 г. пр.н.е. д., Taposiris Magna е посветен на боговете Озирис и Изида, с които Клеопатра е тясно свързана. Храмът съдържа монети с изображения на Клеопатра и Александър Велики, както и статуетки на богинята.

Изследователите предполагат, че ако гробницата на Клеопатра се намира в Taposiris Magna, тогава най-вероятно тя ще бъде на територията на комплекс, подобен на гръко-римските погребения, открити в храма.

Озирис, Изида, гробни укрепления, гръко-римски, Марк Антоний, Средиземно море, тунел Евпалин, древни хора, археология, находка, история, Клеопатра, погребение, гробницацял екран
На мястото на храма са намерени и алабастрови глави. Снимка: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

На следващия етап от изследването ще бъде изследвано близкото Средиземно море, където в резултат на поредица от земетресения от 320 до 1303 г. сл.н.е. д. част от храма се срути и беше погълнат от вълните. Районът също е дом на мрежа от тунели, простиращи се от езерото Марют до Средиземно море, които може да съдържат важна информация за енигматичния древен град.

Докато откриването на гробницата на Клеопатра без съмнение би било революционно, разкопките на Taposiris Magna вече са открили значителни находки, включително парчета керамика и правоъгълен блок от варовик.

Както Захи Хавас, бивш генерален секретар на Египетския върховен съвет по антиките, заяви преди повече от десетилетие: „Ако открием гробницата на Клеопатра и Марк Антоний, това ще бъде най-важното откритие на 21 век. Ако не намерим гробницата на Клеопатра и Марк Антоний, ние ще направим големи открития тук вътре и извън храма."

Превод: GlasNews