Изневеряващите във връзка имат лоша репутация, но ново проучване показва, че женените хора, които имат афери отстрани, често се чувстват страхотно от изневярата си и изключително рядко се чувстват виновни.

В хода на проучването учените интервюираха около 2000 регистрирани потребители на уебсайт, който представя женени хора, които искат да имат афера отстрани, пише IFLScience. След това изследователите анализираха данни за състоянието на брака, мотивацията за изневяра и цялостното удовлетворение от живота на получателите. Резултатите бяха невероятни.

Според автора на изследването Дилън Селтерман, всъщност хората имат различни мотиви за изневяра, понякога изследователите забелязват, че съпрузите изневеряват, дори ако отношенията им са доста добри. След като анализираха данните, учените просто не намериха убедителни доказателства, че връзките по някакъв начин са свързани с по-ниско качество на връзките или по-ниско удовлетворение от живота.

Още по-изненадващо е, че измамниците съобщават за високи нива на любов към съпруга си и рядко посочват гнева или липсата на ангажираност към половинката си като основна причина да играят далеч от дома. В същото време около половината от получателите заявяват, че не са сексуално активни с партньорите си и следователно липсата на сексуално удовлетворение е основната причина за изневяра.

Според Селтерман идеята, че измамниците са измъчвани от чувство за вина, се разпространява в обществото, медиите, филмите и книгите. Резултатите от изследването обаче показват, че това не е съвсем вярно. Всъщност изследователите са установили, че измамниците не изпитват това силно морално чувство за вина.

Изследователите открили, че участниците в проучването изпитват силно сексуално и емоционално удовлетворение, докато чувството на съжаление всъщност е ниско. Според Селтерман техните открития всъщност рисуват "по-сложна картина на изневярата", отколкото се смяташе досега.

В същото време учените установиха, че романтиката отстрани не е свързана с влошаване на качеството на отношенията със съпрузите. Изследователите обаче отбелязват, че по-голямата част от респондентите са мъже на средна възраст и затова е трудно да се каже дали това удовлетворение се споделя от жени и небинарни хора.

Освен това проучването не е взело предвид мненията на партньорите на получателите и следователно е невъзможно да се каже дали те са съгласни с коментарите на своите съпрузи. Селтерман обаче вярва, че поддържането на моногамия и сексуална изключителност всъщност е изключително трудно и също си струва да се обмисли.