По правило тигровите акули предпочитат да живеят сами, но всичко се променя, когато тялото на мъртъв кит се появи в средата на океана - излъчва специална миризма, която акулите намират за много привлекателна. В резултат на това те се тълпят при него като мухи на мед и пируват, докато от кита не остане нищо.

Не е тайна, че мъртвите тела на китове могат да привлекат десетки акули наведнъж, но учените рядко успяват да уловят такова хищническо поведение на камера. Но този път учените успяха да заснемат кървав пир, в който участваха около петдесет акули наведнъж, пише Science Alert. Имайте предвид, че кадрите са заснети край бреговете на Куинсланд (Австралия) с помощта на дрон, прелитащ покрай тях - кадрите показват група от около 50 акули, които захапват трупа на починал гърбат кит.

Това е рядка гледка, но е изключително важно за изследванията на акулите, каза Даниел Клифтън, главен рейнджър от Министерството на околната среда и науката на Куинсланд (DES). Освен това това е още едно напомняне за местните плувци и туристи: там, където има мъртви китове, със сигурност ще се появят акули. Всъщност това видео е ярко доказателство за това.

Смъртта на кит е много тъжно събитие за океана, но не напразно. Умирайки, тези морски гиганти създават източник на живот за много други животни, включително риби, акули и други морски обитатели. Изследователите отбелязват, че имат невероятен късмет да заснемат този процес и да научат повече за жизнения цикъл в океана.

За да запазят местните жители и туристите в безопасност, но все пак да имат възможност да наблюдават естественото хранене, служителите прикрепиха останките от животното на безопасно място в залива Хърви.

Кадри от дрон показват сенки на акули, които кръжат около трупа на кита и захапват плътта му. Понякога можете да видите и момента, в който отделни акули се втурват към кита, грабват го и разклащат тялото му напред-назад, опитвайки се да грабнат по-голямо парче. Освен това в един момент от видеото може да се види и облак с жълти нюанси, който се носи изпод кита, докато обезумели акули го атакуват отдолу. Изследователите отбелязват, че този облак всъщност е знак, че стомашните газове и сокове на кита се просмукват в океана.

През последните 30 години учените изучават събитията, свързани с изяждането на китове в океана. Проучванията показват, че тигровите акули всъщност са чести гости на подобни „кървави пиршества“, но понякога към тях се присъединяват и други видове, като бяла акула или акула бик.
 

Обикновено акулите са сред първите същества, които стигат до този празник, но останките от труп на кит всъщност поддържат функционирането на дълбоководните екосистеми в продължение на десетилетия. Факт е, че след смъртта тялото на кит се задържа известно време на повърхността с помощта на газове и мазнини, но тъй като чистачите ядат останките, скелетът на кита неизбежно потъва на дъното на океана.

Учените наричат ​​това падане на кит. На морското дъно скелетът на кита се превръща в източник на хранителни вещества за видовете, които живеят там, включително змиорки, червеи, раци и октоподи. Така дори след смъртта тези благородни същества внасят нов живот в океана.

Превод: GlasNews