Китайската нова година 2024 започва точно днес, 10 февруари. Този празник, известен още като Весела пролет (春节), е най-важният празник в източния календар и се чества 15 дни. 

Източните народи празнуват Нова година по-късно от нас – между 12 януари и 19 февруари. Хората го наричат ​​нян, което означава година. Според древната легенда Ниан е рогато чудовище, което живее в дълбините на моретата и излиза от водата веднъж годишно. Датата на китайската Нова година се определя от лунния календар - празнува се на второто новолуние след зимното слънцестоене.

Китайска нова година: традиции и ритуали

Почистване на къщата: Преди Нова година къщите се почистват основно, за да се отърват от старите и да направят място за нови енергии.

Готвене: На този празник се приготвят специални ястия като супа от кнедли (汤圆), китайски кнедли, които символизират семейното единство и щастие.

Червени декорации: Червеният цвят се счита за късмет в китайската култура, така че червените декорации, включително фенери, плакати за късмет и китайски фенери, се използват за украса на домове и улици.

Празнични паради и събития: Много китайски градове са домакини на паради с дракони и лъвове, фойерверки и традиционни танци и представления.

Червени пликове (Янбао): Възрастните дават на децата червени пликове, съдържащи пари като подаръци, символизиращи късмет и просперитет през новата година.

Посещения на храмове и молитви: Много хора посещават храмове, за да се молят за късмет и просперитет през новата година.

Предпразнични ритуали и традиции: Включват семейни вечери, пречистване на негативната енергия и участие в различни ритуали, като сбогуване със старата година (送旧岁) и посрещане на новата година (迎新年).

По време на празнуването на китайската Нова година е обичайно да се носят нови дрехи. Препоръчително е да предпочитате червения цвят, той символизира щастието и късмета. Дрехи с негативни символи или черни цветове трябва да се избягват, защото могат да донесат лош късмет.