1500-годишно "магическо огледало" от византийския период беше открито от 17-годишно момиче, участващ в курс за оцеляване на млади лидери в археологическия обект Уша в Северен Израел, съобщи Израелската служба за антики в четвъртък.

Авив Уайзман, момичето, което намерило огледалото, е участвало в 90-километров преход за оцеляване - от планината Мерон до планината Хермон, като част от курса организиран от Министерството на образованието. По време на прехода младите лидери участват в археологически разкопки на обекти в цялата страна, пише jpost.com.

Докато участвала в разкопки, ръководени от археолога на Израелския орган по антиките Ханаа Абу Укса Абуд в Уша, място близо до Кирят Ата, Уайзман забелязала необичайна глинена керамика, стърчаща от земята между стените на сграда.

Уайзман показала фрагмента на д-р Ейнат Амбар-Армон, директор на Северния образователен център на Израелския орган по антиките, който я идентифицирал като "магическо огледало".

Какво трябва да означава магическо огледало?

„Фрагментът е част от „магическо огледало“ от византийския период, IV-VI век сл. н. е.“, обясни Навит Попович, куратор на класическите периоди в Израелската служба за антики. „Това е било стъклено огледало за защита срещу зли очи е било поставено в средата на плочата. Идеята била, че злият дух или демон, когато се погледне в огледалото, ще види собственото си отражение и това ще защитава собственика на огледалото. Подобни огледални плочи са били намирани в миналото като част от погребални дарове в гробници, за да защитават починалите при пътуването им към отвъдния свят.“

„Участието на учениците в археологическите разкопки задълбочава чувството им за принадлежност към страната и нейното наследство,” каза Ели Шайиш, директор на Министерството на образованието за изследвания на земята на Израел.

„По време на едноседмичния преход младите лидери откриха и други интересни находки, като глинени буркани, монети, украсени каменни фрагменти и дори воден акведукт“, добави Ели Ескузидо, директор на Израелската служба за антики.

„Обикновено преподаваме историята в класните стаи, но тук тя оживява. Всеки ученик имал щастието да открие находка по време на разкопки, никога няма да забрави преживяването. Няма по-добър начин да свържем младите със страната, наследството и корените им.“, казва Ескузидо.

Саар Ганор, координатор на проекта от името на Израелската служба за антики, обясни, че „това откритие е пример за двупосочния принос на сътрудничеството между Израелската служба за антики и проекта Shelah на Министерството на образованието. В същото време разкриването на миналото на страната, както и предоставяне възможност младите да се свържат с него по един изключително вълнуващ начин ги свързва здраво с техните корени.“

 

Снимката е илюстративна