Археолози откриха праисторическа "магистрала" на дъното на Адриатическо море край бреговете на хърватски остров, 7000 години след като е била построена. 

Пътят от каменната ера може някога да е свързвал сега потопено неолитно място с остров Корчула. Преди това Корчула е била прикрепена към континентална Хърватия, докато морското равнище не се е повишило в края на последната ледникова епоха (около 12 000 г. пр. н. е.), образувайки острова преди около 8 000 години.

Археолозите смятат, че широкият 3,96 метра път е построен от древна култура на Хвар. Те са направили откритието на 4-5 метра под повърхността на водата, след като са разгледали сателитни изображения на водата около потопения неолитен обект Солине, край бреговете на Корчула, който е част от Адриатическия архипелаг.

Експертите предполагат, че древният път може някога да е свързвал острова и сегашния потопен обект, когато е бил земна маса, създадена от човека. 

След като е видял сателитните изображения, археологът Мате Парика от университета в Задар, той поискал да ги разгледа по-отблизо и предприел гмуркане до мястото с колеги, където се натъкват на очарователните стени на древно селище. 

Изглежда, че е свързано с главния остров чрез тясна ивица земя. „Щастието е, че тази зона, за разлика от повечето части на морето, е безопасна от големи вълни, тъй като много острови защитават брега“, каза Парика пред Ройтерс по време на откритието през 2021 г. „Това със сигурност помогна да се запази мястото от естествено унищожение.“

Смята се, че магистралата е построена като начин да се стигне от Солине до Корчула от културата Хвар-Лисичичи - неолитна култура в източното адриатическо крайбрежие, наречена на името на острова. 

Радиовъглероден анализ на селището Солин и запазената дървесина, намерена замръзнала във времето там, предполага, че датира от около 4900 г. пр. н. е.  На мястото са намерени и кремъчни остриета, остриета от каменни брадви и останки от жертвоприношения. 

Университетът в Задар посочва в изявление във Facebook: „Хората са вървели по този [път] преди почти 7000 години.“ 

Въпреки че е погребан под хилядолетна тиня, археолозите казаха, че е очевидно, че каменните плочи са внимателно положени, за да осигурят безопасно преминаване.

Потребители в мрежата бяха развълнувани от откритието: „Моля, публикувайте повече, това е толкова интересно намирането на тези древни селища или градове и учението на хората, които са вървели по тези пътища.“

Превод: GlasNews