Горкичките  панди -  емблематичната мечета на Китай официално вече не са застрашени и въпреки това учените все още не могат да спрат да обсъждат техния сексуален живот.

И въпреки че сега има достатъчно големи панди в дивата природа, за да е сигурно, че не са изложени на непосредствен риск от изчезване – въпреки че унищожаването на местообитанията и изменението на климата все още представляват предизвикателства за тяхното оцеляване – фактът, че много от тях все още са наистина доста зле в чифтосването, си остава.

Не само, че мъжките просто не се интересуват особено от размножаването, много от тях не знаят как правилно да се държат, за да създадат потомство.

Комбинирайте това с факта, че женските имат фертилен прозорец от около 40 часа годишно и можете да видите как възникват проблемите. А изследователите не се колебаят да потърсят причините.

Учени от Пекинския университет проучиха дали микробиомът на червата на мечките може да има ефект върху тяхното либидо.

При хората микробите в храносмилателната система могат да бъдат както полезни, така и вредни и е доказано, че влияят както на физическото, така и на психическото здраве. Състоянията, свързани с микробиома, включват тревожност, депресия, високо кръвно налягане, диабет и дори рак.

Подозирайки, че микробиомът на пандата може да влияе на поведението им, екипът анализира проби от изпражнения от 20 различни мъжки гигантски панди, някои от които били доста добри в секса, други по-малко.

Резултатите показаха една основна разлика. Групата с добър пол има значително повече от чревния микроб Clostridium.

Съавторът, професор Дингжен Лиу каза: „Открихме връзката, но все още не сме сигурни дали това е единствената истинска причина за лошото им сексуално представяне.“

Той добави, че докато по-голямата картина е по-сложна, откритията могат да помогнат за осигуряването на по-добро хранене на гигантските панди, отглеждани в плен.

Например, бамбукови издънки могат да помогнат за стимулиране на Clostridium. Професор Лиу предложи редуване на видовете бамбук, с които се хранят пандите през различни периоди от годината, за да се имитира по-добре диетата им в дивата природа, пише Metro.

Меган Оуен от Алианса за дивата природа на Сан Диего в Калифорния, която не е участвала в проучването, коментира: „Това има много важни последици за опазването“.

Превод:  GlasNews.bg