В Бразилия, в болница Padre Colombo в Паринтинс, се роди гигантско бебе с тегло 7,3 кг и височина 60,9 см. Момиченцето се роди с цезарово сечение и засенчи най-тежкото момиче в историята, което тежеше 6,8 кг и се появи на бял свят през 2016 г. 

Никое от тях обаче определено не успя дори да се доближи до абсолютния рекордьор сред бебетата гиганти - момче, родено през 1955 г. в Италия с тегло 10,2 кг. За сравнение, средно новородените момчета тежат около 3,3 кг, а момичетата - около 3,2 кг.

За описание на такива гигантски бебета в науката се използва специалният термин "макрозомия" - от гръцкото "голямо тяло", пише IFL Science. Смята се, че този термин се отнася за всяко бебе, чието телесно тегло надвишава 4 кг. Статистиката показва, че бебета с макрозомия се раждат в 12% от случаите, а при майки с гестационен диабет, когато нивото на кръвната захар се повиши по време на бременност, тази цифра нараства от 15 до 45%.

Професорът и директор на Центъра за обучение по клинична анатомия към университета Ланкастър Адам Тейлър назова фактори, които увеличават риска от раждане на бебета гиганти.

Повишен риск от макрозомия

Първият фактор е телесното тегло. Например затлъстелите майки удвояват риска от раждане на гигантско бебе. Допълнителен фактор може да бъде и прекомерното наддаване на тегло на майката по време на бременност.

Вторият фактор е гестационният диабет. Това отчасти се дължи на увеличаването на майчината инсулинова резистентност по време на бременност, дори при тези, които преди това не са имали гестационен диабет, което води до увеличаване на количеството глюкоза, което преминава през плацентата към плода, като му помага да расте прекомерно. Освен това това състояние помага на мазнините да преминат в плацентата, което също осигурява на бебето допълнително „гориво“ за растеж.

Третият фактор лекарите наричат ​​възрастта на майката. Смята се например, че ако възрастта на майката е над 35 години, това увеличава риска от раждане на гигантско бебе с 20%. В същото време не само възрастта на майката, но и бащата играе роля - при мъжете на възраст над 35 години вероятността да имат дете с макрозомия е с 10% по-голяма.

Четвъртият фактор са предишни бременности, тъй като с всяка следваща бременност теглото при раждане се увеличава.

Пети фактор може да бъде бременността след термин - тази, която надвишава типичните 40 седмици. Особено на 42 седмици или повече.

Шестият фактор е полът на детето - раждането на момче увеличава вероятността от макрозомия. Статистиката показва, че момчетата са три пъти по-склонни да се родят гиганти, отколкото момичетата.

Рискове по време на раждане

Гигантските бебета са по-склонни да имат затруднения при преминаването през родовия канал поради техния размер, казва Тейлър. Например, най-често рамото на детето се забива зад срамната кост на майката - това се нарича "раменна дистокия".

Ако бебето е заседнало, в този момент то не може да диша и пъпната връв може да бъде притисната. В резултат това може да доведе до увреждане на нервите на брахиалния сплит, счупване на ключиците на детето, а в най-тежките случаи увреждането може да бъде необратимо. Обърнете внимание, че раменната дистокия се среща при приблизително 0,7% от всички новородени, но при гигантските бебета рискът нараства до 25%.

Освен това страдат и майките - жените са по-податливи на разкъсване по време на раждане, което увеличава риска от следродилен кръвоизлив, който е една от основните причини за смърт по време на раждане. Освен това раждането на гигантски бебета може да забави втората фаза на раждането, оставяйки жените изложени на риск от инфекция, задържане на урина и вътрешно кървене.

Изследователите отбелязват, че все още е загадка дали децата с макрозимия остават гиганти през целия си живот. Към днешна дата има много ограничени доказателства, че бебетата гиганти са по-склонни да бъдат с наднормено тегло и затлъстяване до 7-годишна възраст и по-вероятно да развият диабет тип 2 по-късно в живота.

Превод: GlasNews