В света на ренесансовото изкуство се появи нова теория, според която Микеланджело, известният вдъхновител за популярната фреска на тавана на Сикстинската капела, може да е нарисувал портрет на себе си като Бог върху нея. Ако това е вярно, то подобен артистичен нарцисизъм може да разкаже много за личните чувства на скулптора.

Сътворението на Адам е легендарен шедьовър сред 300-те библейски фигури, които украсяват огромното пространство от 464 квадратни метра във Ватикана, пише IFLScience. Образът на Бог, изобразен като възрастен мъж в развяващо се наметало с дълга брада, сочещ пръст към легналия Адам, символизиращ човечеството, е най-известният от всички. Това завладяващо произведение на изкуството е почитано и прославяно от векове и е една от най-популярните атракции за туристите, посещаващи параклиса.

През годините тази фреска е била обект на множество предположения и интерпретации. Например през 1990 г. възниква популярната идея, че наметалото, което крие фигурата на Бог, тайно изобразява формата на човешкия мозък.

Според тази теория, предложена от Франк Лин Мешбергер, Микеланджело осъзнава, че неговият артистичен гений произтича от мозъка, а не от ръцете, и че неговият интелект е божествен дар. Въпреки че тази теория е доста добре известна, тя остава неубедителна и много скептици поставят под въпрос нейната валидност.

Според най-новата теория Адриано Маринацо, куратор на специални проекти в Музея на изкуствата Мускарела във Вирджиния в Колежа на Уилям и Мери, твърди, че е открил доказателства, че Микеланджело може да се изобразява като Бог.

Маринацо, който е направил значителни открития по отношение на Микеланджело в миналото, открива доказателства за тази връзка, докато изучава сонет, написан от художника между 1509 и 1511 г. В сонета Микеланджело се оплаква, че Сикстинският проект го изтощава и изразява разочарованието си.

Микеланджело, Сикстинската капела, ренесансово изкуство, Бог, автопортрет, Адриано Маринацо, сонет, скрито, божествено, Сътворението на Адам, изкуство, историяцял екран
 
Снимка: Wikimedia Commons

В полето на този сонет има уникална рисунка на мъж, който стои с кръстосани крака и се протяга, за да нарисува лице на тавана над себе си. Маринацо вярва, че ако изображението е обърнато настрани, тогава позата на човека странно прилича на позата на Бог, когато Адам е създаден.

По думите на Маринацо, "той се е скрил в тавана... Лицето е идеализирано, защото Микеланджело е бил смутен от счупения си нос, но това е най-близкото, което някога е правил, за да се представи като божествен."

Въпреки че тази идея е завладяваща и в съответствие с други творби, които свидетелстват за склонността на Микеланджело да се включва в своето изкуство, тя все още не е убедила всички. Досега няма подкрепящи доказателства за това конкретно тълкуване, но много значими учени виждат заслуги в него.

Тези учени подчертават чувството за хумор на Микеланджело, което често се пренебрегва от историците. Според Гари Радке, експерт по италианския ренесанс в университета в Сиракуза, "Микеланджело имаше прекомерно его, така че цялото му изкуство беше негова автобиография. В този смисъл той беше съвременен художник."

Превод: GlasNews