Много от нас са свикнали многократно да кипват вода, за да направят чай или кафе, без да мислят за възможните последствия. Изследванията обаче показват, че многократното кипене на вода може да повлияе на вкуса на напитката и дори на вашето здраве.

Защо е най-добре да избягвате тази практика, съобщава Wprost.

1. Промяна в състава на водата.

Концентрация на минерали: При кипене част от водата се изпарява, но минерали като калций и магнезий остават. Многократното кипене повишава концентрацията им, което може да повлияе на вкуса на водата.

Риск от образуване на котлен камък: Високите концентрации на минерали водят до образуване на котлен камък, който може да повреди чайниците и кафемашините.

2. Отделяне на вредни вещества.

Химикали: Чешмяната вода може да съдържа различни химикали като нитрати, арсен и олово. Повтарящото се кипене може да увеличи концентрацията им до небезопасни нива.

Ефекти върху здравето: Постоянната консумация на такава вода може да повлияе неблагоприятно на здравето, децата и бременните жени са особено уязвими.

3. Загуба на кислород и вкус.

Намалено съдържание на кислород: Когато водата се вари, тя губи кислород, което я прави „плоска“. Многократното нагряване засилва този ефект.

Влияние върху вкуса на напитките: чаят и кафето разкриват вкуса си по-добре в прясна, богата на кислород вода. Повторното кипене на вода може да направи напитката по-малко вкусна.

4. Бактериологични фактори.

Възможен растеж на микроорганизми: Бактериите могат да растат в стояща вода. Многократното кипене невинаги унищожава всички микробите, особено ако стерилизацията е непълна.

Какви правила трябва да следвате?

Всеки път добавяйте прясна вряла вода.

Когато приготвяте напитка в термос или гореща чаша, първо поставете съставките в съда, след това го напълнете с вода и не го покривайте веднага с капак. Дайте на горещата течност поне три минути, за да „вдиша“ кислород.

Не добавяйте прясна вода към остатъците от преварена вода.

Преди да налеете прясна вода в чайника, оставете го да престои няколко часа в емайлиран съд.