Криминалната полиция в Северен Рейн-Вестфалия, Германия, публикува почти 100-страничен доклад с подробно проучване на кражбите на апартаменти.

Дни, месеци и чекмеджета

Въз основа на дългогодишния опит в разследването, авторите на доклада заключават, че повечето от престъпленията от този вид се случват през ноември, декември и януари. От всички дни от седмицата в тези мрачни сезони ловците на чужде вещи предпочитат петък. Съответно най-малко взломни кражби стават в неделя.

Първото нещо, което гледат следователите, пристигнали на местопрестъплението, обикновено е да проучат положението на чекмеджетата на маси и шкафове. Ако са започнали да ги отварят отдолу, това е ясен знак, че тук е действал професионалист. В повечето случаи дилетантите започват търсенето от най-горното чекмедже, което е доста неефективно, тъй като за щателна проверка на следващото чекмедже е необходимо да се затвори предишното, а това отнема твърде много време.

География на местата за обир

Задълбоченият анализ на наказателните дела показва също, че противно на общоприетото схващане, когато престъпник избира обект, който да бъде олран, близостта му до магистралата няма голямо значение.

Повечето нападатели, ако това не е банда „гасгтрольори“, предпочитат апартаменти и къщи, които са в града, в който самите те живеят. Освен това доста често (според доклада в 68,5% от случаите) жертвите са собственици на къщи и апартаменти, които се намират в непосредствена близост до мястото на пребиваване на нарушителя.

В същото време разбойниците не предпочитат високи живи плетове, стени пред къщи и криволичещи улици с задънена улица, което затруднява спешното напускане на мястото на грабежа.

Вид жилища и възраст на жертвите

Най-честите жертви на престъпления са възрастните хазяи. Почти две трети от пробивите се случват в самостоятелни сгради, последвани от градски къщи и дуплекси. В големите градове жилищните сгради, отдалечени от центъра, привличат крадци с най-различни възможности за избор. Особено популярни в този смисъл са първите етажи, които представляват 55% от ограбените апартаменти.

Особености на разследването

Наред с позицията на чекмеджетата, за разследването е изключително важен начинът за проникване в дома. Професионалните престъпници обикновено не използват "тъпа сила", тоест не разбиват врати, прозорци и др. Списъкът с откраднати вещи и следите остават важна роля в търсенето. „Проверката на местопрестъплението е от решаващо значение“, се казва в доклада на полицията.

Превод: Glas.bg