Руската федерална агенция по туризма "Ростуризъм" препоръчва на туристическите агенции да заменят България с други направления, се казва в изявление на ведомството, цитирано от ТАСС.

Препоръката за замяна на България с алтернативни направления или промяна на графика за пътуването е свързана със затварянето на българското въздушно пространство за руски авиопревозвачи.

България затвори небето си за всички руски самолети

Руската федерация отговори със затваряне на руското въздушно пространство за български авиопревозвачи.

Русия затваря въздушното си пространство за български самолети

При сегашната ситуация руските туристи трудно могат да посещават България с преки полети, отбелязва "Ростуризъм".

Затова и много руснаци масово отказват резервациите си за Банско. Хотелиери прогнозират пред БНР, че заради войната между Русия и Украйна ситуацията ще се влошава.

До края на зимния сезон бизнесът в Банско ще разчита предимно на българските туристи, коментира Малин Бистрин, според когото резервациите от Русия и Украйна ще бъдат отменени на 100%.

"Имаме вече реални канселации, които са за зимата. Предвид двете страни, които воюват, но при положение, че полетите са спрени, смятам, че на 100% от тук нататък всички ще бъдат канселирани. И не само зимните ни курорти, ами и с разговори с колеги, които пък очакват за морето, за един хотел, за лятото му са канселирани вече над 4 хиляди брой нощувки", пресмята той.

Има реален риск от загубата на повечето чужди туристи тази година, прогнозира още зам.-председателят на БХРА като основна причина е близостта на България до военните действия.

"Войната не е добра за никого. България е много близко, така че изключително сме притеснени. И за летния туризъм най-вече, защото където е близо война, нито един турист външен няма да дойде, да си позволи да дойде да почива при нас, и на Черноморието, и в планината ни при такива условия", заключава Малин Бистрин.