Във Варна хората станаха свидетели на едно необичайно явление. След отдръпване на морската вода популярният за варненци "Рибарски плаж" в централната част на крайбрежната алея, който е изчезнал преди повече от 15 години, се появи отново. 

Според проф. Николай Вълчев, директор на Института по Океанология, става дума за природно явление, което не е необичайно.

"Това се случва когато има силен вятър. Визуално представлява оттегляне на морето и понижаване на морското ниво в резултат на морски бури. Това е северозападен вятър, който нагнетява водата и тя се измества към вътрешността на морето. Така се оголва пясъчната ивица, която се е намирала под морското ниво. Ефектът е краткотраен, не можем да се надяваме на дълготрайно увеличаване на плажната ивица. При скорост на вятъра от над 10 метра на секунда водата се оттегля и се оголват участъци от морското дъно. Случва се за пръв път от 2007 г.", обясни той в ефира на Нова Нюз.

По думите му такова явление се наблюдава на големи участъци по крайбрежието.

"При отслабване или прекъсване на вятъра, водата ще се върне и осушените площи, те отново ще бъдат залети", разкри проф. Вълчев.