75-годишният американски актьор и бивш културист Арнолд Шварценегер, чието тегло сега е 113 килограма, консумира 250 грама протеин дневно. През последните години той елиминира повечето месо от диетата си, заменяйки го с растителни протеини като леща, маруля и вегетариански бургери. Той говори за това в подкаста на Arnold's Pump Club.

"Що се отнася до протеините, основните ми продукти са яйца, сьомга и пиле. Но имам все повече и повече вегетариански бургери с леща и боб", каза актьорът.

Арни добави, че месото в менюто му не надвишава 20%:

"Сутрин след тренировка обикновено ям овесена каша с гръцко кисело мляко или гранола. За обяд винаги имам салата, понякога с бургер на растителна основа или може би сьомга или пиле. Друг път е с бъркани яйца или омлет. За на вечеря винаги има супа. Обичам да имам лека храна на последното хранене."

Според Daily Mail, проучване от 2000 участници от 2022 г. от изследователи от Канзаския държавен университет установи, че към 2020 г. 10 до 15% от респондентите са се идентифицирали като вегетарианци или вегани. Изследователската фирма Ispos изчислява, че в момента в САЩ има 9,7 милиона вегани.

Най-голямата разлика между животинските и растителните протеинови източници е наличието на "пълни" протеини. Пълните протеини съдържат всичките девет основни аминокиселини, докато непълните протеини съдържат само някои от тях.

Те включват мляко, свинско, говеждо, яйца, птици и риба. Докато повечето от тези източници са животински продукти, соевите продукти като тофу са алтернативи на растителна основа.

Дневното количество диетичен протеин, препоръчан за възрастни, е 0,8 грама на килограм телесно тегло или малко над 7 грама на всеки 9 килограма. За човек с тегло 63,5 кг това се равнява на около 50 грама протеин на ден.

Анна Тебс, регистриран диетолог в Обединеното кралство и специалист по хранене за компанията за комплекти за хранене Green Chef, казва, че много хора, които ядат месо, консумират повече от препоръчителното количество протеин на ден.

„Месоядците често консумират един и половина пъти препоръчителното количество протеин“, каза тя, добавяйки, че това може да доведе до неблагоприятни последици за здравето, като например наддаване на тегло.

Например, едно проучване, публикувано в списанието Clinical Nutrition, установи, че наддаването на тегло до голяма степен се дължи на диети, които използват протеини вместо въглехидрати.

Получаването на протеин от източници като червено месо също може да увеличи риска от определени заболявания.

Проучване от 2018 г. в European Heart Journal установи, че яденето на червено месо за дълъг период от време увеличава количеството на триметиламин-N-оксид (TMAO) в тялото, химикал, произведен от червата, който увеличава риска от сърдечни заболявания.

Превод: GlasNews