Известно е, че децата на кралица Камила от първия й съпруг Андрю изградиха доста успешна кариера, въпреки че не се появяват твърде често в клюкарската колона. Дъщеря й Лора е куратор на изкуството, а синът й Том е успешен писател и известен ресторантьорски критик. Така че Том знае всичко за храната. И разказа къде предпочитат да вечерят най-богатите хора в света и какви са техните кулинарни предпочитания. И да, шампанско за милиони долари съществува. 

Според Том дори да си много богат, не си имунизиран срещу отвратителната храна. Например в частните самолети храната е горе-долу.

"Храната в частния самолет е адски отвратителна. Плащате почти 50 хиляди за полет до Ню Йорк, а те сервират жалки сандвичи и ужасни канапета", отбелязва Том. Толкова много богати хора поръчват храна за вкъщи на борда в изключителни ресторанти като Zuma и Nobu, но не пренебрегвайте McDonald's и KFC.

Много богатите или 0,1% от общото население на планетата, казват запознати, не са съвсем същите като обикновените хора.

"Те съществуват не просто в друг свят, а в напълно различна слънчева система. Всички тези пари служат като изолация от реалния свят, буфер от скучната ежедневна рутина", казва източникът пред Daily Mail. И докато медиите тръбят за кризата, свръхбогатите се справят добре.

лондонски ресторант, вакханалияцял екран
Парти във Baccchanalia в Лондон Снимка: Instagram Bacchanalia Mayfair
лондонски ресторант, вакханалияцял екран

Огромните апартаменти (струващи над £10 000 на вечер) в Claridge's, Rosewood и The Londoner никога не са били толкова пренаселени.

Както и скъпите ресторанти. Но богатите сега "страдат" от факта, че доставките на хайвер от белуга са нарушени. Причина: войната в Украйна. Русия, основният доставчик на черен хайвер, вече е персона нон грата.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Bacchanalia Mayfair (@bacchanalialdn)

 
Ексклузивен ресторант Baccchanalia в Лондон

И така, вътрешни лица съобщиха, че са получили 66 кг хайвер Beluga (около 5000 фунта стерлинги на килограм) за частен клиент, докато престижните ексклузивни клубове трябва да чакат с месеци.

На борда опитайте Strottarga Bianco, хайвер от сибирска есетра албинос, който струва близо £90 000 за килограм и се предлага с ядливи люспи от 22-каратово злато.

шампанско, шампанско за милионцял екран
Шампанско Brut Goût de Diamants Chapuy с етикет от 18k бяло злато и 19k диамант 

Но ако не пиете алкохол, можете да получите бутилка минерална вода Ô Amazon за £80, направена от филтрирания влажен въздух на Amazon.

И след като сте хапнали жълтоопашато сашими Nobu New Style и пържола Zuma Honetsuki wagyu (само £298), може да искате да хапнете шоколад.

Серията To'ak Masters Enriquestuardo е отлежала в продължение на осем години и струва £380 за 50 грама.

Но след като богатите излетят от Обединеното кралство, те могат да кацнат навсякъде по света. Между другото, това е добре показано в сериала "Наследници".

Ако богатите са в Ибиса, Hï, описван като „най-технологично напредналият клуб на планетата“, таксува £50 000 за най-добрата маса.

Hï клуб, Ибиса, плажен клуб, нощен клубцял екран
Клуб Hï в Ибиса Снимка: Town & Country Magazine

Но в наши дни забравете за бутилки Dom Pérignon, придружени от бенгалски огън и мелодия от Междузвездни войни, носени на масите в скъпи, но обществени нощни клубове като Les Caves du Roy в Сен Тропе.

Сега богатите може да са по-богати от всякога, но всичко е свързано със скрито богатство или, както се изрази един вестник, „явно потребление“. Богатите все още активно харчат пари, но при плътно затворени врати.

ресторант, клуб, живот на богатитецял екран
Ресторант 5 Hertford Street, където списъкът на чакащите продължава с години Снимка: Town & Country Magazine

„Частните самолети и суперяхтите не само осигуряват сигурност и уединение, но и ви позволяват да се отдадете на всякакви ексцесии, далеч от вниманието на медиите“, казва служител на една от водещите консиерж услуги.

Защото на това ниво на богатство целият свят е вашият ъглов магазин. Каси от 1982 Pétrus (една бутилка Hedonism Wines се продава за £7 980) и бутилки Yamazaki 55-годишно уиски (една наскоро продадена за £620 000).

Белите трюфели могат да струват до 20 паунда за грам, а бутчето от най-добрата шунка Ibérico de Bellota, направено от прасета, хранени с жълъди, струва около 3600 паунда.

"Това, което парите не могат да купят, е достъпът. Повечето от нашите членове искат да се присъединят към ексклузивни клубове, но няма значение колко пари имате. За да преминете през тези позлатени врати, трябва да преминете проверка на комисията", отбелязва консиерж.

А тези комисии (чийто състав се пази в най-строга тайна) са наистина много придирчиви. „Търсим точните хора. Хора, които харесваме, които ще се отнасят с уважение към персонала и ще прославят клуба, а не ще омаловажат славата му“, каза един от клубните хора.

клуб на принцеса беатрисцял екран
Принцеса Беатрис на парти в изключителния Oswald Club Снимка: Getty Images

Александър Спенсър-Чърчил от Birley Clubs (който притежава Annabel's) стои зад програмата Legacy Membership.

След одобрение от члена се плаща еднократна такса до £250 000 за доживотно членство, което включва съпруг и съпруга и три деца.

Те не само получават достъп до специална клубна стая Legacy Room, но също така използват услугите на портиер. Това гарантира най-добрите маси във всеки ресторант на Caprice Holdings, включително The Ivy, Scott's и Harry's Bar.

"Определено бяхме по-напред от времето, когато създадохме нашата система. И това е невероятен модел, но вече няма да работи. Членовете просто няма да харчат толкова пари за доживотно членство", казва Александър, но отбелязва, че само правилните хора се приемат в клуба, а богатството тук играе второстепенна роля.

Тези клубове сервират вина от Бордо - Châteaux Lafite Rothschild, Latour, Margaux и Haut-Brion, които получават статут на Premier Cru през 1855 г., и Mouton, добавен през 1973 г.

Но виното се налива в декантер, за да се скрие бутилката от завистливи любопитни очи, казват запознати.

„Правилните“ хора обаче невинаги се държат правилно.

„Мислят си, че като си платят, могат да правят каквото си искат. И че след като са тук, могат да се държат като животни. Не мога да ви кажа в какво състояние оставят стаите. Те идват с „племенниците си“ "и харчат всичките си пари за секс и наркотици", казва един от портиерите на затворения клуб.

В ексклузивните ресторанти на Лондон обаче богатите харчат парите си за много ексклузивни лакомства.

Например Zafferano, лондонски ресторант със звезда Michelin, плати £28 000 за един бял трюфел, но гъбата беше забравена в хладилника, където изгни. 86 177 британски лири, платени за бутилка сингъл малц The Macallan Highland през 2022 г.

Богатите прекарват почивката си в Ибиса, в Южна Франция, на брега на Амалфи.

Най-престижният плажен ресторант Casa Jondal предлага изключителни ястия от най-добрите готвачи. Не е възможно да резервирате маса, а обядът ще струва 5000 евро. Но на кой му пука за тази сума, когато посетителите на ресторанта харчат 300 000 евро на седмица за вила, разположена на техния частен остров.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by J O N D A L (@casajondal)

Престижен ресторант на плажа Casa Jondal

Ресторантът може да побере само 18 души и има персонал от 23 души, но храната, напитките и бакшишите ще струват още 100 000 евро. Готвачи пристигат от Лондон, Париж и Рим.

Но както съобщават вътрешни лица, има един проблем, който измъчва свръхбогатите: безпокойството за статуса.

Те могат да имат стотици милиони в буркана, изба, пълна с първокласни вина, колекция от произведения на изкуството, която съперничи на галерията в Лувъра, и самолет със собствено двойно легло. Но те все още живеят в постоянен страх да не бъдат задминати.

частен самолет, Sun Valleyцял екран
Частни самолети в летния лагер на милиардерите Sun Valley Снимка: Getty Images

Някой с по-дълга яхта, по-бърз самолет, по-голям частен остров.

"Въпреки всички тези пари, те никога не са истински щастливи. В крайна сметка някъде винаги има някой, на когото да завиждат", отбелязва вътрешният човек.

Превод: GlasNews