„Малко след героичното убийство на Христо Ботев до днешния ден Ботев е непрестанно употребяван. Във втората половина на ХХ-ти век той се употребяваше за всичко онова, което искаха идеологически да внедрят в българското общество. Това беше само отчасти ден на Ботев, иначе беше ден на Ботев, на антифашистите, на борците против фашизма и капитализма… - беше един подменен празник. След като на връх Околчица кръстът бе подменен, този празник, ако не друго, поне се деидеологизира”. Това заяви историкът и бивш министър на културата Петър Стоянович.

По думите на Стоянович сега искаме да се плъзнем по най-тънкия лед, вместо да се замислим защо известните български войводи се спасиха от воденето на тази чета и я дадоха на един възторжен възрожденец като Ботев, който, освен да намери смъртта си, друго не можеше да направи.

Денят на Ботев и на загиналите герои за България

„Чудя се как никой досега не намери за нужно да обясни това, че видни негови съратници се оказаха не само неподготвени, а и немъжествено държащи се хора, които впоследствие честваме като величествени образи на нашата епоха”, каза Стоянович в ефира на Нова Нюз.

Защо целият район на Северозапада не направи и най-малкото усилие да се присъедини към въстанието, продължи с въпросите си историкът.

По думите на Стоянович патриотизмът е полезен, но не бива да се разбира само с калоферски хора, търсенето на съкровището на Вълчан войвода, обличането с носии и всички други неща, свързани с онези елечета. „Ако продължаваме само да празнуваме и да честваме и обесването на Васил Левски, ще се впускаме само в стъпките на Ботевата чета без да осмисляме историческият смисъл на тези стъпки, без да разберем защо отиването на едно заколение има смисъл за израстването на нашата нация в последствие”, каза Петър Стоянович.

Шофьори спряха и почетоха Ботев. Добър пример даде и полицай ВИДЕО+СНИМКИ