Седемте рилски езера загиват и само бързо и стриктно прилагане на закона може да им даде шанс да оцелеят,  алармира международната природозащитна организация WWF.

Според нея вече са нанесени много увреждания, а нарушенията растат, като най-големият проблем е замърсяването и заблатяването на езерата (еутрофикация), причинена от човешкото нашествие.

Забрана ли? Джипове спокойно си карат към Седемте рилски езера

"В последните години нещата бързо се влошават с пускането на горната станция на лифта и с роенето на джипове-таксита", коментира Добромир Добринов от WWF. 

Според него управата на Национален парк "Рила" е наясно с проблема, но е избрала много погрешен подход за решаването му - изграждането на нова подходи за туристи, и то с използването на тежка техника.

Какво може и трябва да се направи? Съветите на WWF:

Първо, да се спре лифтът от хижа Пионерска до хижа Рилски езера. Това е в правомощията на екоминистъра. Става дума за старо нарушение - самото изграждане на горната лифтова станция в границите на парка е погазване на забраната за ново строителство в националните паркове.

Второ, да се прекратят всички увреждащи парка дейности. Министърът на околната среда и водите може да спре и проекта на парковата дирекция, и експлоатацията на лифта от хижа "Пионерска" до хижа "Рилски езера",  и движението на всички превозни средства по пътя от хижа "Пионерска" до границите на парка - с изключение на тези, използвани от държавни служби. Законът му позволява да се намеси при възникване на непосредствена опасност от увреждане или унищожаване на защитени зони или на части от тях.

Трето, пътеките за ползване в прилежащите територии на езерата да се маркират само с боя, нанесена на камъни на определено разстояние един от друг по периферията на избраната пътека.

Четвърто, да се засили контролът при движението на посетителите по новомаркираните пътеки.