В България уж се гордеем с културното си наследство, но често отношението към музеи, археологически обекти и други материални паметници на културата може да втрещи.

Подобен е и следващият случай, за който споделя варненец във Facebook. Късноантичен зид се оказал заобиколен от съвсем новичък бетон, а работници дейно продължавали строежа.  Според гражданина те строят сграда, а гледката е реалност в древната Варна.

"Да вкопаеш римска стена в основите на сградата (Варна, ул. "Цар Симеон I" 20) си е иновативно мислене.  Народ, който затрива миналото си, няма бъдеще!", констатира Светлозар Ж. От споделената снимка се вижда масивна конструкция от тухли и каменна зидария. Дължината ѝ е значителна, а във височина също е устояла на времето, запазвайки се до над 1 метър.

В социалните мрежи ситуацията буди възмутени коментари, а някои граждани се чудят защо подобна инвестиция е допусната. Други припомнят, че в "пазвите" на много други сгради из страната се крият останки от древността. Някои са експонирани с оглед на Закона за културното наследство, но дали за други е така...

Съдът реши: Тютюневият склад "Никотеа" не е паметник на културата

"Aко знаеш колко такива сгради има", отбелязва Цена М.

"Срам, защо сте го допуснали?", недоумява Таня М.

"Общината допуска, гражданите са безгласна буква", допълва авторът на публикацията.

Кратка справка показва, че на същата улица, но на друг адрес изникна и една от интересните находки във Варна през последните години.

52 дка от паважа в Пловдив са демонтирани, 62 сгради в приоритетния списък на НИНКН

Разкопките на "Цар Симеон" показаха останки от три епохи - от времето на късния елинизъм I в. пр. Хр., от римския период II – III век и от византийския период – IV-VI в. Очаква се обектът да бъде бъде социализиран и скоро да стане достъпен за гражданите.

 Строежите върху антични руини далеч не са прецедент в страната. Цялата Главна на Пловдив е изградена върху останките на античния Филипополис. Като части от крепостните стени на града са погребани и под къщи в Стария град. Някои от тях биват експонирани в градската среди или се виждат в остовите на новите сгради, но до други достъп няма.

Именно паметниците от древността са една от емблемите на съвременния град, привличащи огромен брой туристи ежегодно.