Въглищарят Радуил имал 4 дъщери. Един ден те тръгнали за вода, но били подгонени от орда нашественици. Девойките изплашили коня на водача, който паднал на земята и бил разкъсан от момичетата.

Четирите били застигнати от приятеля на загиналия – Омур. Той замахнал с ятагана и отсякъл главата на първата от тях, но щом докоснала земята, тя се превърнала мигом в каменна гъба. Замахнал и покосил другите две сестри, но се повторило същото. Изплашил се Омур, слязъл от коня, но преди да убие последното девойче, главата ѝ сама се превърнала в камък.

Ужасен, той скочил на коня и понечил да избяга, но при първата крачка се превърнал в черна скала. Хората и днес наричат самотната канара в близост до гъбите Каратепе (черен хълм).

Такава е легендата за тези чудни каменни гъби, досущ като истинските, само дето са доста по-големички - височината на пънчетата и ширината на шапките им достига до 2 метра и половина. Пънчетата им са розови, а шапките - зеленикави, но в зависимост от времето, в което ще ги посетите, те могат и да са ослепително бели...

Каменните гъби са скални образувания, които се намират източно от с. Бели пласт, на пътя, свързващ Кърджали с Хасково. Малкото родопско селце Бели пласт стана известно точно със своите каменни гъби, но и с животворна вода и дълголетие на местните. Каменните гъби са се образували още преди милиони години, когато територията около селото е била море.

Тяхната поява е следствие на естествената ерозия, настъпила щом морските води се отдръпнали на изток, а земята останала суха. Скалните образувания около Бели пласт са се появили по същото време като другата известна природна забележителност в кърджалийския регион - Каменната сватба.

Нечестивите мисли на свекъра и... Каменната сватба - само на час от Пловдив СНИМКИ

Долният, розов пласт се оказал по-мек и по-лесно се поддавал на действието на слънцето, вятъра и дъжда. Горният, зеленикав пласт съдържа по-здрави минерали, най-вече вулканично стъкло, и по-трудно се изветря. Така в продължение на хилядолетия се е оформила прекрасна композиция от неповторими форми и багри.

Около каменните гъби има и други интересни вярвания. Много хора смятат, че парченца от тях могат да лекуват тежки болести. Заради това някои от посетителите рушат образуванията, чупейки части от тях. До голяма степен вярването почива на реални факти, защото в състава на гъбите се включва минералът клиноптилолит. Той е известен с лечебните си свойства и способността да прочиства тялото от тежки метали и други отровни наслагвания. Тъкмо клиноптилолитът се смята, че е една от причините за дълголетието на родопчаните от този край.

Местността е известна под името Мантаркая. Дори да не отсядате в района, си заслужава да се отбиете до красивия природен феномен. 

Снимки: Кръстю Кръстев

Текст: google