Продажбите на дребно на храни, напитки и цигари, както и на дрехи и обувки през юли са с близо 23% по-малко от същия месец на миналата година, обявиха от Националния статистически институт.

Свиването на търговията при храните, алкохола и цигарите до голяма степен се дължи на липсата на чужденци в страната, но явно и българите са ограничили консумацията на храна и алкохол с по-редките си посещения в кръчми и ресторанти.

Освен това хората явно пазаруват по-разумно като купуват храната, която им е необходима, така че да не се налага да я изхвърлят. Това се потвърждава от данните на НСИ, според които през юли има 1,5% спад на продажбите на храни, напитки и цигари спрямо предходния месец.

Тези продажби намаляват вече пети пореден месец. Това се дължи на ограниченото потребление на българите, а не на липсата на чужденци.

При дрехите и обувките ситуацията е различна. През месеците от май до юли търговията на дребно постепенно се възстановява. През май продажбите нараснаха с 81% спрямо предходния месец, през юни ръстът беше с 62%, а през юли е с 4,6%. Въпреки това търговията с дрехи и обувки е с 23% под нивото от юли миналата година.

Като цяло оборотът в търговията на дребно през юли е нараснал минимално (+0,1%) спрямо юни. Но е със 17,5% под нивото от юли миналата година. Това ни нарежда на първо място в ЕС по най-голямо свиване на покупките заради коронакризата.

Освен при дрехите и обувките през юли има ръст в продажбите спрямо предходния месец и при домакинските уреди и мебелите (+4,2%), компютрите и мобилните телефони (+4,2%) и горивата (+3,2%).

Но спрямо юли миналата година спадът при търговията с горива, както и при продажбата на компютри и мобилни телефони, е с 21%. На годишна база най-малко е намалението при търговията на дребно с електроуреди и мебели - само с 0,9%.

Онлайн търговията се увеличава през всеки от последните пет месеца. През юли онлайн продажбите са с 22% повече от същия месец на миналата година, показват още данните на НСИ.