По повод скандала с хешкода, заснет от зам.-министъра на електронното управление, който провокира ЦИК да отмени машинния вот, експертът Никола Димитров публикува в мрежата любопитен коментар, който 24 часа публикува с негово разрешение.

"Ще се опитам да го обясня максимално просто. Вие сте Иван Вазов на XXI век и пишете новата версия на "Под Игото" - отбелязва Димитров. - Готови сте и искате да го отпечатате. Изпращате го на печатницата. Обаче голям проблем - там от 3 месеца бачка балдъзата ви, с която наскоро сте се скарали за наследство. Ами сега? Тя може да напише на задната корица, че авторът, демек вие, е най-голямото леке, дето съсипа сестра ѝ и открадна имането! Как да ѝ се доверите на тая вещица, че ще отпечата истинския текст?

Това е кодът, който предизвика скандала с машините за вота

Вариант 1: Отивате в печатницата и стоите до нея и принтера. Точно преди да цъкне "Печат", ѝ казвате да спре и почвате да четете буква по буква дали каквото ще се печата съвпада с оригиналното. Ако вашата книга е дълга над половин милион реда, колко време ще ви отнеме? А ако в печатницата разполагат с 12 000 машини, които едновременно ще печатят книгата? И до всяка от тях стои по един от злите братовчеди на балдъзата? Какво правим тогава? Трябва да проверите половин милион реда над 12 000 пъти, за да сте сигурни, че нито едно издание няма да бъде пипнато. 

Вариант 2: Сещате се, че познавате от даскало един зубър-математик. Той ви се хвали, че още 60-те години един друг зубър създал специална формула. Формулата е такава, че ако ѝ подадете целия текст на книгата, ще получите в резултат 64 букви и цифри, уникални точно за вашата книга. Ако оная вещица вземе, че пипне и една буквичка, формулата ще даде различен резултат. Тоя резултат вас не ви интересува какво означава (даже и зубърът не го разбира). Важното е, че сега вместо да сравнявате всичките букви в текста, сравнявате само 64 (каквото формулата ви е казала). Задачата изведнъж стана много по-лесна.

Сега заменете "злата балдъза" с "другите партии", "книга" с "програмен код" и "специална формула" с "хеш-код" и разбирате какъв е смисълът от тия две понятия.

- Програмен или сорс код (от англ. "source"-изходен) = списъкът с инструкции, който машината изпълнява, за да си свърши работата. Тоя списък няма нужда да е таен. Напротив, даже в нормалните държави има изискване да е публичен (както бившият министър на електронното управление Божидар Божанов многократно изискваше, но беше спрян от познайте кой). Да го видите не компрометира машините. Напротив, да не го видите ги компрометира, защото няма как да проверите дали е написан вярно. Затова всички партии имат достъп до кода (за разлика от нас простосмъртните). 

- Хеш-код = "формулата на зубъра", чрез която всеки като отиде в секцията да гласува, може да провери дали неговата хартиена разписка е отпечатана от машина с правилния програмен код. Той също е публичен - всяка комисия трябва да го има залепен на стената, за да може, като гласувате, да го сравните (това са въпросните 64 буквички и цифрички). Ако лоши хора променят точно вашата машина - хеш-кодовете ще се разминат и това е повод вие да извикате полиция, прокуратура, ДАНС, че даже и жена ви. Хешкодът НЕ е "ключ" за промяна и хакване, въпреки че съдържа думичката "код".

Представете си, че хеш-кодът е бандеролът на бутилката уиски. Ако някой я отвори, за да смени скъпото Джони с Блек Рам, бандеролът ще се скъса и вие ще знаете. Точно както на новите ел. уреди се слага лепенка, която ако скъсате, ви отпада гаранцията. 

И за финал - дори и всички машини да бъдат компрометирани - те са просто умни принтери. Изкарват бележка, която всеки може да си прочете и провери дали машината лъже. Това е коренно различно от гласуване например през уебсайт, на което аз самият съм също голям противник.

Цялата полза от машините е да има двойна проверка - комисиите броят на ръка, машините на компютър.

Очаква се, че двете числа съвпадат. Ако не съвпадат, се повтаря броенето на ръка. С други думи, дори мега-експертът Тошко Йорданов да хакне всички машини да броят само гласове за ИТН, след като се преброят хартиените разписки, ще се види грешката и манипулация пак няма да има. Но ако машини няма и някой услужлив член на комисията, "без да иска" изгуби един чувал с бюлетини, после няма как се открие грешката.

Сега ви оставям, че отивам да направя домашен преврат у съседите, като им изхакам прахосмукачката, че много ми шуми."