Странна избирателна активност през целия ден. Такава е ситуацията на днешния балотаж в квартал Столипиново, предаде TrafficNews. Аномалии могат да се забележат в училищата в квартала, а членовете от секционните избирателни комисии не могат да дадат заключение дали активността на втори тур е много слаба в сравнение с предходния.

Причината за това е, че някои от секциите са отчели добър процент към следобедните часове, други обаче са останали буквално пусти и вот са дали 3,4-ма човека. Данните до момента сочат, че в район „Източен” са гласували 5830 души. Това се равнява на 13,5%, което означава че активността на гласуващите е ниска.

В ОУ „Пенчо Славейков” избирателната активност до момента е като шахмат. В някои секции може да се забележи 9-10 % избиратели към 15:00 часа, в други обаче активността не е надскачала повече от 3%. Както обичайно се случва, вотът в махалата  започва да се засилва в следобедните часове на изборния ден. В една от секциите в  ОУ „Пенчо Славейков”  гласуващите до 12 часа са били само трима. Рекордьорът по проценти в училището е секция номер 48. Там към 15:00 часа процентът е надвишил 18, което означава, че 128 човека са упражнили своя вот.

„Със сигурност избирателната активност е по-ниска от предходния тур, но все пак си има избиратели. Тук по принцип до 9-10 часа почти нямаше хора, сега се забелязва засилване”, сподели член на СИК пред медията ни.

Избирателната активност в СУ „Найден Геров” също е доста странна, но и по-ниска. В някои от  секции там се отчита до 7% активност към следобедните часове. В 25-та секция обаче само 5 човека са дали вота си към 15:00 часа, като от комисията коментират, че на предходния тур в същия час вече са били регистрирали своя вот около 120 човека.

Местните тотално са обявили и бойкот на машинното гласуване. В двете училища могат да се забележат секции, в които до сегашните часове урните за вота с машина са напълно празни. Изглежда живеещите в Столипиново са предпочели да гласуват с хартиени бюлетини. Разбира се има и такива, в които се е получило равновесие, но те не са много.

На въпрос дали е упражнила своя вот и с какво е предпочела да гласува, жителка на Столипиново отговори, че предпочита с хартия.

Разбира се, разбира се, гласувах. С хартия гласувах, че ме страх с машина, не я разбирах, ще се объркам нещо”, заяви пред медията ни тя.

До момента няма сигнали за нарушения и инциденти в нито едно от училищата в махалата. Всичко е нормално, не се е стигало до ексцесии. Въпреки това на всеки ъгъл в квартала има полиция или жандармерия, които следят за нормалното протичане на изборния ден.

До 16:00 часа в Пловдив избирателната активност е 17,25%, тоест под 50 хиляди души са посетили урните.