Разследването срещу д-р Георги Кръстев, когото районната прокуратура в Пловдив обвини за издаване на фалшиви болнични листове, все още продължава.

Според обвинението той е помогнал на собственик на фирма да източи крупна сума от Националния осигурителен институт с фалшиви болнични. За 1 година са извадени 117 болнични.

52-годишният Стефан Грозев е авторът на схемата за източване на 130 000 лева от НОИ чрез фалшиви болнични. Той е осъществял измама чрез фирмата си "Джи Еф Ти - България", регистрирана в Харманли с 5000 лева уставен капитал, предаде 24 часа. Заради това районният съд отстрани д-р Кръстев като член и председател на Специализираната лекарска консултативна комисия по ортопедия в ДКЦ 1 в града.

Арестантът д-р Кръстев се извини, но на кого? Ни дума за схемата с професия "болен"!

Според съдебния състав медикът е привлечен към наказателна отговорност за умишлени престъпления от общ характер, свързани с работата му.

Въз основа на събраните в досъдебното производство гласни и писмени доказателства са налице основания да се смята, че служебното му положение ще създаде пречки за обективното, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото, решиха магистратите.

През август миналата година един от най-известните ортопеди в Пловдив беше арестуван, а след това освободен под гаранция.Отстраниха д-р Кръстев от длъжност! Той: Съвестта ми е чиста!

Прокуратурата съобщи, че д-р Кръстев е участвал в схема, измислена от Стефан Грозев. През 2017 г. Грозев регистрирал в Харманли фирмата “Джи Еф Ти – България”. В нея назначил 10 души от различни краища на страната – Габрово, Велико Търново, Севлиево. Обещал им големи заплати и висок осигурителен доход.

"Фирмата на Грозев е създадена с една цел - да използва персонала за източване на пари от НОИ", обясни наблюдаващият прокурор Димитър Пехливанов. По думите му, след като я регистрирал, бизнесменът отишъл при д-р Георги Кръстев, с когото били приятели.

Целта била да се използва лекарят и неговата фирма, за да се източва осигурителният фонд.

Нито един от работещите не е присъствал на преглед, а болничните се издавали на конвейер.

"По-трудно е да си изкараш карта за градския транспорт, отколкото да си изкараш болничен в тази комисия, която работи от 2005 година", посочи тогава прокурор Пехливанов.

Известен пловдивски лекар в ареста! Схемата: Фалшиви болнични през фирма

Във въпросната фирма пък били назначени 10 нискоквалифицирани души от Северна България на висококвалифицирани длъжности и така създали професията "болен".

Хората до един са нямали представа какво се случва. Съгласили са се да бъдат назначени, обещавал им, че ще започне проект за строителни дейности.

Фирмата е регистрирана в Пловдив, болничните са носени в София, а прегледите са извършвани в града под тепетата. Има изплатени болнични от 600 до 1600 лева.

"Става въпрос за болничен туризъм", определи ситуацията наблюдаващият прокурор Димитър Пехливанов.

Според разследващите за година и половина на наетите в “Джи Еф Ти – България” били издадени 117 фалшиви болнични за 1674 работни дни. За тях от НОИ били преведени 76 хил. лева. Изплатеното обезщетение обаче не било взето от служителите, а постъпило по микросметки. После харманлийският бизнесмен прехвърлил парите на свой влог.

Самият Грозев е извадил за себе си болнични с невярно съдържание, като е прибрал неправомерно 54 000 лв. от НОИ. Всички документи менте за временна нетрудоспособност на персонала и на бизнесмена са били за максималния период от 180 дни.

“Грозев е упражнявал е професията “болен”. На персонала в дружеството си е давал от време на време дребни суми”, посочи прокурор Пехливанов.

А “Джи Еф Ти – България” не е внасяло осигуровки и дължи 60 000 лв. за тях. Разплитането на схемата започнало след сигнал на НОИ. А дали разследването ще се доразплете? Ще има ли присъди? Ще видим!