Москва. Както се очакваше, преговорите между руския президент Владимир Путин и японския премиер Шиндзо Абе, чиято цел е да се реши дългогодишният въпрос за мирния договор между Москва и Токио, не доведоха до революционни резултати. Може би единственият конкретен резултат от срещата на двамата лидери в Кремъл беше инициативата да продължи дискусията по темата на ниво външните министри през февруари в рамките на Мюнхенската конференция за сигурност. Това означава, че взимането на решение, което да удовлетворява всички, ще бъде дълго, пише руския вестник Известия.
Разговорите в Кремъл станаха 25-та среща на лидерите на двете страни след първото посещение на японския премиер в Москва през 2013 година. В знак на взаимна нагласа, Шиндзо Абе и Владимир Путин преминаха на обръщение един към друг по име през 2016 г., а във вторник руският лидер се обърна към своя колега като към дългогодишен приятел – на ти.
„Искам да ви благодаря, че приехте предложението и по пътя към международното събитие в Швейцария, се отбихте при нас, в Москва“, каза президентът, откривайки срещата.
В отговор японският премиер призна, че е щастлив да се върне в Русия и подчерта, че планира да обсъди въпроса за сключването на мирен договор.
След това и двамата лидери се скриха зад затворените врати. Срещата им продължи повече от три часа.
„Обсъдихме и перспективите за сключване на мирен договор. Днес, г-н премиерът и аз посветихме много време на този въпрос“, каза Владимир Путин. „Предстои дълга и усърдна работа за формиране на условия за постигане на взаимно приемливи решения. И, разбира се, решението, което преговарящите ще предложат, трябва да бъде приемливо за народите на Русия и Япония, подкрепено от обществеността на двете страни“.
„По време на разговорите страните традиционно обръщаха внимание на перспективите за разширяване на търговско-инвестиционните връзки“, продължи президентът. И той веднага призна: въпреки че обемът на взаимната търговия през януари-ноември се е увеличил с 18%, достигайки почти 20 млрд. долара, качествено сближаване в икономическите отношения между Москва и Токио все още не е настъпило
Подобни мисли бяха изразени пред Известия от източник в руските дипломатически кръгове: Японската инвестиция в общия размер на преките инвестиции в Русия едва надвишава 2%. Въпреки, че големите компании си сътрудничат с руски енергийни гиганти като Novatek и Transneft, като цяло, японският бизнес все още не е готов да прави бизнес с Москва, било поради незаинтересованост или страх от вторичните санкции на Вашингтон.
Шиндзо Абе, който взе думата, се опита да бъде по-оптимистичен. Започвайки с изражение на радост в студа и белия сняг, той започна да изброява успехите в двустранните отношения.
Темата на мирния договор, която всъщност го отведе в руската столица, Шиндзо Абе остави „за закуска“: според него външните министри на двете страни трябва скоро да я обсъдят по-подробно. Срещата на Таро Коно и Сергей Лавров ще се проведе през февруари в рамките на Мюнхенската конференция за сигурност.
Говорителят на руския лидер Дмитрий Песков, коментирайки изхода от преговорите, отбеляза, че Москва не е регистрирала промени в позицията на Токио по мирния договор.
„Според мен и двете страни преминаха Рубикон по работата за сключване на мирния договор. Ако се появи договор, нивото на доверие между двете страни ще се промени драстично във всички области на отношенията. Ако това не се случи, продължителен спад чака отношенията между двете страни. Считам, че преговарящите имат мъдростта да преодолеят непосредствените пречки, за да ускорят процеса на преговори“, заяви за Известия японският политолог Кадзухико Того.
Токио не за първа година изразява желанието да се ускори процесът на преминаване към мирен договор. Москва обаче не е склонна да форсира преговорите: решение на проблем, който съществува вече повече от 70 години, не може да бъде незабавно. Както отбеляза говорителят на президента Дмитрий Песков преди началото на срещата в Кремъл, „преговорите са само в начален етап“.
Настоящият кръг от преговори бе насрочен след решението на лидерите на двете страни да се върнат към основите на декларацията от 1956 г., според която на Япония се предават островите Хабомаи и Шикотан след подписването на мирния договор. Държавните ръководители на Русия и Япония обявиха това след срещата в Сингапур през ноември.
И в действителност, министър-председателят Абе пое риска, като се съгласи да обсъди само два острова: в родината му, която в продължение на много десетилетия беше свикнала да претендира за всичките четири острова на Южните Курили, мнозина все още вярват, че Кунашир и Итуруп също трябва да бъдат обект на дискусия.
Разпространяваният информационен шум от Токио много нервира руската страна. Москва призова да не се избързва напред и да не се дезинформира обществеността на двете страни по темата за преговорите. В същото време тя припомни: за начало трябва да признаем резултатите от Втората световна война и да се изясни въпроса за потенциалното американско военно присъствие на островите.